Publicitate

luni, 2 martie 2009

Regula de 3

O regula care poate face diferenta dintre viata sau moarte in natura , este regula de 3 .
Azi voi incerca sa detaliez cat pot aceasta regula .
- 3 minute fara aer pana creierul sufera daune permanente sau pana mori. Prea multe nu-s de zis decat ca primele momente in cazul unui accident, calamitate ... sunt cruciale si de ele depind extrem e multe.
In general , adrenalina si instinctul de supravietuire al fiecaruia va intra in actiune si vom fi " la mila " instinctelor primare ale noastre fiecare in functie de cat de dezvoltate le are si de cat de mult doreste sa traiasca.
- 3 ore expus elementelor. Hipotermia si hipertermia sunt ucigasul numarul unu in natura.
Hipertermia este clasica "insolatie" dusa la extrem . In fiecare an , din ce in ce mai des , pamantul se confrunta cu valuri de caldura cauzate de incalzirea globala . Aceste valuri de caldura vor deveni din ce in ce mai comune pe masura ce vom elibera din ce in ce mai mult co2 in atmosfera.
Relativ recent , in 1995 orasul american Chicago s-a confruntat cu un astfel de val , ramanand in urma sa aproximativ 600 de morti si spitalele pline ochi .
In 2003 , in Paris un val de caldura a lasat in urma peste 15000 ( CINCISPREZECE MII ) de morti si bineinteles spitalele full.
Acum problema se pune asa : daca in tari civilizate precum U.S.A. si Franta , in care nivelul de trai si interesul autoritatilor pentru cetateni exista ( nu zic ca e mare , dar EXISTA !!! ) , ce s-ar intampla in Romanica , unde nu avem nici nivel de trai , nici autoritati.
Veti spune ceva de genul : " lasa ba ca eu am aer conditionat !!! " . Corect !!! Dar reteaua electrica la care este legat nu a fost gandita pentru el , de fapt a fost facuta in perioada comunista , de atunci nu s-a mai facut NIMIC la ea ( in sensul imbunatatirii , ca de legat , s-au legat extrem de multi unii legal , altii mai putin legal).
In acea perioada in care s-a realizat aceasta retea , nimeni nu auzise de aer conditionat ;) . Deci , asteptati-va sa pice in momentul in care toti vor da drumul la "aere' :)!!!!!
Atat in orase , cat si intr-o situatie de supravietuire , apa si in general hidratarea are cel mai important rol , cat si adapostirea intr-un loc ferit de elemente. NU FACETI NICI UN FEL DE EFORT FIZIC pe calduri mari.
Lipsa apei va duce in mod sigur la o situatie extrema . Corpul uman este mai destept decat noi , adica el stie , fara a fi invatat ca daca e ud , pierde caldura de cel putin 20 de ori mai repede , decat daca e uscat .. si.... bingo : transpiratia !!!
Daca nu este mentinut un nivel ridicat de hidratare, corpul inceteaza sa mai transpire , organismul pastrand apa pentru organele vitale . Lipsa apei pe o perioada mai mare de timp ( si sa nu va ganditi la zile , ci la ore sau minute ) duce la ratarea "tintei " impulsurilor electrice ale creierului astfel fiind afectata judecata , mai apoi vin halucinatiile ... si in curand ... reunirea cu stramosii .
Hipotermia este practic atunci cand se moare de frig .Si aici nu ma refer la situatia cand ti-e putin rece si zici : " mor de frig !!!" , ma refer la situatia cand chiar o faci !
Organismul uman pierde caldura in 5 feluri : transpiratie, respiratie , conductie, convectie si radiatie.
1. TRANSPIRATIA: organismul , asa cum am mai zis , cauta sa elimine caldura acumulata in urma depunerii de efort. Pentru a fi mai eficient , elimina apa prin piele . Aceasta apa are rolul de a usura racirea prin evaporare a celui mai mare organ uman (pielea ) reducand totodata temperatura sangelui care , la randul lui raceste organele vitale.
Atat in bushcraft , cat si in supravietuire este o paradigma de toti stiuta : orice faci , dozeaza efortul asa incat sa nu transpiri !!
Intr-un mediu rece , transpiratia poate fi fatala , mai ales intr-un caz de supravietuire ( accident de exemplu , cand nu ai cum sa-ti selectezi echipamentul).
Este bine stiut faptul ca , in bushcraft , bumbacul este numit " tesatura ucigasa " , datorita faptului ca odata udata , se usuca foarte greu.
2.RESPIRATIA: toti am invatat la scoala ca atunci cand expiri , dai afara aer cald , iar atunci cand inspiri , primesti aer rece.
Acest schimb de caldura,este o pierdere din partea noastra intr-o situatie de supravietuire. De aceea au luat nastere cagulele folosite in anotimpul rece .
Rolul lor in aceasta situatie , este de a pastra o parte din caldura expirata pentru a incalzi aerul inspirat. ( in plus arati cool , zici ca esti un mascat si stii karate :))
3.CONDUCTIA: Denumire dată fenomenului de trecere a curentului electric şi a celui de transmitere a căldurii prin masa unui corp (asa zice dex online).
Cu totii ne-am asezat o data sau de mai multe ori cu fundul in zapada . Pe langa faptul ca ne-am udat, am observat ca ni se raceste fundul !!!La fel se intampla si cu asfaltul fierbinte ... ne arde talpile sau cu ce il atingem.
Pielea umana , avand rolul de regulator de caldura al organismului , este un foarte bun conductor.
De aceea se recomanda o izolatie intre noi si pamant ( sau zapada ) atunci cand cautam sa incropim un adapost peste noapte.
Nu mai trebuie sa spun ca in combinatie cu apa .... transferul de caldura se realizeaza de zeci de ori mai rapid . Deci cautati sa puneti apa IN voi si nu PE voi ( totusi a nu se intelega ca o minima igiena nu e necesara).
4.CONVECTIA: Transfer de căldură sau de curent electric care are loc într-un mediu lichid sau gazos, prin deplasarea substanţei respective.( tot dex online)
Adica: vantul ne raceste ! In expeditiile lui spre centrul Australiei marele explorator John McDOuall Stuart folosea recipienti de apa cu exteriorul din bumbac. Aceasta tesatura de bumbac , era udata odata ce recipientul era umplut.
Apoi , fiind legat de cai la exteriorul bagajelor , intr-un loc unde vantul putea sa-l ajunga , pastra apa cat-de-cat rece .
Aceasta tehnica a fost si inca este folosita de biciclisti si de cei care se deplaseaza in medii cu temperatura ridicata.
Ce vreau sa zic cu asta : vantul , ca si apa grabeste racirea organismului .Cu totii stim ca iarna, daca bate vantul ni se pare mai rece decat e de fapt. Tocmai datorita acestui fapt.
5.RADIATIA: Pamantul , ca orice corp , radiaza caldura primita . O piatra ce a stat la soare in timpul zilei , noaptea va radia caldura. La fel si noi .
Este un fapt binecunoscut ca organismul uman pierde 2/3 ( doua treimi , sau peste 66% ) din caldura prin cap. Iar capul pierde 2/3 din caldura prin nas ( mai exact suprafata acoperita cu piele a nasului, nu prin nari).
Poate ati vazut documentare cu alpinisti si ati observat ochelarii aia cu o protectie peste nas.Si daca stai logic si gandesti , ce parte a fetei se arde cel mai repede cand faci plaja ?
Nasul.Eu imi explic doar prin faptul ca la acel nivel transferul de caldura e cel mai mare.
- 3 zile fara apa. Dintre toate substantele ce intra in organism , apa este cea mai importanta.
Corpul uman este format in proportie de 65-70% din apa.La nivel celular , cu ajutorul apei au loc reactiile chimice ce sustin metabolismul uman.
Tot cu ajutorul apei , organismul elimina saruri si acizi toxici rezultati in urma proceselor chimice si tot apa ajuta la reglarea temperaturii organismului.
Astfel datorita pierderii apei din corp ( transpiratie, urina , fecale...) suntem nevoiti sa consumam intr-o zi normala , fara temperaturi extreme si efort deosebit, aproximativ 2,5 litri.
Aceasta apa este inlocuita atat direct ( prin lichide ) cat si indirect prin alimentele consumate.
Cand stam acum si ne gandim la o situatie de supravietuire , ne e groaza cel mai tare ca o sa murim de foame . Lucru perfect fals. Fara apa , nu mai apuci sa mori de foame :). Adica vei muri de sete de vreo 9-10 ori pana sa mori de foame.
- 3 saptamani fara mancare. Cum am mai spus ( si daca nu am mai spus , o sa repet :)) ULTIMA GRIJA pe care trebuie sa ne-o facem este cea pentru mancare.
Organismul poate rezista ( cu greu ce e drept ) 3 saptamani fara mancare .Pana sa mori , organismul se va autodevora (stiu ca suna sadic ), adica pentru a obtine energia necesara vietii , in corp trebuie sa aiba loc arderi care elibereaza energie.
In lipsa combustibilului , organismul va apela la rezerve , adica la tesutul adipos ( colaceii de grasime) pentru ca in ultima instanta sa consume muschii pentru a hrani organele vitale.
Un lucru putin stiut este o alta paradigma a bushcraft-ului si anume : DACA NU AI APA , NU MANCA !!! Pentru a face digestia organismul are nevoie de apa .Daca aceasta lipseste si mancati fara sa beti apa , veti muri mai repede de sete.
Dupa cum am vazut , organismul are mijloace de aparare destul de avansate in fata intemperiilor , dar toate astea vin cu un cost.In cazuri extreme , el va face alegerile pentru noi , chiar daca nu ne plac:
-In cazut hipotermiei , organismul va retrage sangele din extremitati, in incercarea de a incalzi si asigura functionarea organelor vitale.
Astfel , daca nu mai sunt incalzite extremitatile , apa din sange va ingheta , vasele de sange se vor sparge ( apa e singura substanta dupa cate stiu eu care isi mareste volumul cand ingheata) si asa ia nastere cangrena.
-In cazul sederii prelungite in apa ( cu picioarele ude) , organismul va devia celulele albe si anticorpii spre zonele de interes : organele vitale. Astfel , multa lume s-a uitat neputincioasa la picoare cum putrezesc de vii , pentru ca nu au putut sau nu s-au gandit sa se descalte regulat si sa-si usuce atat sosetele , bocancii cat si picioarele.
-In cazul hipertermiei, corpul uman va inchide glandele sudoripare ( prin care transpiram) folosind apa tot pentru organele vitale , lasand expusa pielea unor arsuri grave.
Asadar, in bushcraft cat si in supravietuire , intervine o noua problema : de ce te ocupi in primul rand ????.
Dar despre toate astea intr-un episod viitor :).
Bafta!

8 comentarii:

Alex spunea...

Excelent detaliat!

Unknown spunea...

Vreau sa pun acest articol intr-o revista a studentilor din Bacau. Imi trebuie acceptul tau insa pentru asta.

Unknown spunea...

Nici o problema din partea mea.
Daca poti mentiona si sursa ( eventual o adresa a blogului) , ti-as fi recunoscator.
Nu ar strica un numar mai mare de cititori .

Bogdan Ioachimescu spunea...

Am citit cu atentie si nu pot sa ma abtin sa precizez ca faci niste erori in rationamentele tale. O editare ulterioara a postului cred ca ar fi binevenita.

Unknown spunea...

@Jaq
Multam ca m-ai anuntat, dar nu imi e de nici un folos daca nu imi zici cu ce am gresit :)
Nu exclud posibilitatea sa fi gresit, dar sincer sa fiu nu imi dau seama unde :)

abdes spunea...

Regula lui 3, foarte informativ articolul. Apropos, e super Blog-ul. Tine-o tot asa ;)

Sarbatori fericite !

Geri spunea...

Sunt un fan imi place cea ce ce spui si esti si foarte simpatic ca om.Acum am un blog cu teme crestin ortodoxe si am creat link catre tine sper sa nu te superi.Am considerat ca frati nostri trebuie sa fie ajutati sa se poata descurca in caz de revolutii calamitatii dezastre ca de acum asta o sa vina peste lume. adresa blogului meu http://gerik64wordpress.com poate intri sa vezi despre ce e vorba,Te voi urmari in continuare cu mult interes te salut.

Anonim spunea...

Super articol!