Publicitate

miercuri, 11 martie 2009

Instinctul de supravietuire

Atat la om , cat si la animale , instinctul de supravietuire este un factor determinant in evolutie.
La baza instinctului de supravietuire se afla sistemul limbic. Acest sistem este factorul decisiv intr-o situatie de criza , preluand controlul asupra noastra pe o perioada foarte scurta.
La acest nivel de instinct si reactie instinctuala se reduce supravietuirea in situatiile fortuite. Sistemul limbic este de asemenea "responsabil"la animale si in cazul cautarii si capturarii prazii, imperecherii , cresterii puilor , raspunsurile emotionale, balantei intre emotivitate si agresivitate si al formarii memoriei. La animale ( deci si la om ) responsabilitatea cade "pe umerii" amigdalei (amigdala creierului si nu alea din gat!!! ) si ai hipocampului.
In decursul vietii , individul invata si memoreaza diverse lucruri din diverse domenii. Rolul hipocampului nu este acela de a stoca informatii , ci de a fixa acele informatii care sunt intarite prin repetare si de a inlatura pe acelea care nu sunt repetate.
Amigdala este esentiala in comportamentul alimentar , sexual si emotional si are drept caracteristica un prag scazut de excitabilitate.
Cum lucreaza ele ? Extrem de rapid ( de ordinul fractiunilor de secunda).
Intr-o situatie de criza , amigdala reactioneaza prin declansarea instinctului "flight or fight" (adica de a fugi sau a lupta) . In acelasi timp , glanda suprarenala elibereaza o doza de adrenalina in sange.
In acest moment, noi practic reactionam , instinctiv la ce se intampla in jurul nostru pentru a ne feri sau a indeparta pericolul iminent.
Imediat dupa ce amigdala si-a facut datoria , hipocampul preia sarcina de a rascoli memoria dupa imagini , sunete, mirosuri , senzatii.... asemanatoare pentru a ne ajuta sa luam o decizie asupra a ce e de facut .
Un bun exemplu de cum functioneaza sistemul limbic , l-am vazut zilele trecute intr-un documentar " True Heroes" difuzat de Discovery World.
In el ne sunt prezentate si detaliate reactiile si actiunile intreprinse de un englez implicat intr-un accident feroviar.In acest articol ne vor interesa mai mult reactiile lui , despre actiunile constiente voi scrie altadata.
Omul prezentat in acest documentar era un inspector in domeniul protectiei civile ( adica tot in domeniul situatiilor de urgenta ) aflat in situatia de a face naveta cu trenul la locul de munca. Reactiile sale sunt foarte interesante: in primul moment , la auzul bufniturii produse de cele doua garnituri de tren care s-au ciocnit , s-a aruncat la pamant, pozitionindu-se intre banchetele trenului si sub masa din fata lui. Momentul in care socul a ajuns la vagonul in care calatorea , l-a gasit pe individ culcat la pamant , datorita reactiei rapide a amigdalei , care a actionat la detectarea pericolului. Imediat a intrat in functiune hipocampul ce l-a facut sa-si aduca aminte din cursurile pe care ( din pura coincidenta) le preda la locul de munca , tot ce l-ar putea ajuta in asemenea situatie. Datorita faptului ca locomotivele erau diesel , s-au declansat o serie de incendii de-a lungul ambelor garnituri. Hipocampul a cautat informatiile ce erau stocate in creier si i-a furnizat raspunsuri si alternative pentru situatia in care se afla , ajutandu-l sa determine calea de urmat. Bineinteles ca omul a reusit sa iasa din vagon si a ajuns sa salveze pe altii dar asta nu prezinta interes acum.
Prin urmare , mie mi s-a parut uimitor ca o parte primitiva a creierului , a reusit sa se adapteze la lumea moderna , reusind sa functioneze si sa furnizeze informatii foarte eficient.
Adrenalina eliberata de glanda suprarenala la comanda amigdalei , ajuta la punerea la dispozitia organismului a unei mari cantitati de energie.
Actiunile ei sunt de a stimula inima si sistemul circulator si astfel cresterea volumului de sange catre inima si muschi in prin derivarea sangelui periferic ( de la nivelul pielii ).
Determina cresterea frecventei respiratorii cu dilatarea bronhiilor , reduce activitatea digestiva influentand in acelasi timp si procesul de coagulare al sangelui. Totodata ajuta la metabolizarea grasimilor , ajuta la formarea de glucoza si inhiba producerea de insulina.
Adrenalina se descompune repede in organism adica in aproximativ 3 minute.
Aceste 3 minute sunt esentiale intr-o situatie de supravietuire , reactiile noastre in acest timp , facand diferenta intre viata sau moarte.

Niciun comentariu: