Publicitate

sâmbătă, 21 februarie 2009

Reguli generale

Atat in buschraft , cat si in viata sunt niste reguli generale de urmat si care iti pot salva viata .
Prima regula , si cea mai importanta pentru a nu ajunge intr-o situatie limita in care viata iti poate fi pusa in pericol este foarte simpla : " Hope for the best , but prepare for the worst", adica spera la ce e mai bun , dar pregateste-te pentru ce-i mai rau. Aceasta regula o voi detalia intr-un capitol separat ( mai exact mai multe capitole pentru ca sunt f f multe de zis) despre cum iti dotezi masina pentru drum , casa pentru urgente, rucsacul pentru drumetie si in general ce avem asupra noastra prin buzunare in fiecare zi .
A doua regula este " regula de 3 " foarte importanta in buschraft si supravietuire adica :
3 minute fara aer - creierul poate suferi daune permanente si bineinteles poate surveni moartea.
3 ore expus - expunerea la elementele extreme ale naturii ( soare puternic , frig puternic , apa foarte rece ....) poate duca la hipotermie sau hipertermie care sunt principalele cauzatoare de decese in randul turistilor.
3 zile fara apa - cam atat poate suporta organismul uman lipsa apei pana sa survina moartea.
3 saptamani fara mancare - durata maxima a supravieturii unui om fara nici un aport de calorii.
3 luni in singuratate - dupa multi aceasta e durata medie in care un om poate trai singur , fara sa vada nici o alta persoana iar dupa aceea se duce cu nervii :) . Acest lucru e discutabil , depinzand prea mult de psihicul fiecaruia ( in situatia mea si la cat de scarbit sunt de tot ceea ce se petrece in jurul meu ..... cred ca dupa 3 luni nu as avea nici pe naiba. Oricum nu sunt o fire sociabila :) .
A treia regula cand iesim din casa este : STRANGETI BAI NENE DUPA VOI GUNOAIELE SI ARUNCATI-LE ACASA LA VOI !!!!!!!!! Asta nu cred ca mai trebuie explicata :) .
O idee eronata este aceea ca toata natura asta exista doar ca omul sa poata trai cat mai confortabil si ca tot ce exista are singurul scop sa asigure bunastare omului. Trebuie sa fii cel putin imbecil sa crezi asa ceva , desi sunt muuuuuulti redusi mintali printre noi. Ar trebui sa fim RECUNOSCATORI naturii ca ne mai suporta inca dupa toate mizeriile si nenorocirile pe care le facem.
A patra regula este destinata celor care practica bushcraftul si supravietuirea , cat si grataragiilor : nu e nevoie sa tai o padure sa-ti faci un mic sau un ceai , cum nu este nevoie sa omori animale din padure ca sa-ti testezi cunostintele despre natura si supravietuire. Americanii au o vorba cand esti in natura : daca l-ai omorat , trebuie sa-l mananci ! ( exceptand oamenii sper). Adica , daca esti intr-o situatie de supravietuire sau daca doar iti testezi cunostintele ( despre capcane de exemplu) si omori un animal , trebuie sa-l mananci ! Poate la prima vedere nu pare greu , dar cand omori o veverita de exemplu , si iti dai seama ca e draguta sau poate realizezi ca e rozatoare si daca ii tai coada seamana cu sobolanul......... naspa de tine ! Ai omorat-o , mananc-o !
In viitor voi discuta despre primele doua reguli detaliind cat de mult pot despre cele 5 feluri prin care omul pierde caldura , kituri si provizii , tipuri de adaposturi , locatia adapostului, feluri de a aprinde focul, dezinfectarea apei etc.
Nu vad nici un rost sa discut despre ultimele 2 reguli pentru ca tin de bunul simt al fiecaruia . Adica degeaba ii spui taranului sa nu mai taie in disperare copacii ca pana nu vine apa sa-i ia casa sau pana nu ii pleaca pamantul de sub picioare nu se intreaba care e efectul defrisarilor masive pe care le face si nici atunci cand ii zici , nu te crede . Zice ca asa il bate pe el Dumnezeu sau cine stie ce aberatie.
Pe maine daca am timp si dispozitie vom incepe cu detalierea primelor 2 reguli.

4 comentarii:

Bogdan spunea...

astept urmatorul tau post ...

Anonim spunea...

zici tu ceva acolo,
clar ca un lucru bun merita banii,
asa-i si cu toporul
pe de alta parte, cam toate topoarele (bune ) tin toata viata, fierul, ca lemnul se rupe la oricare,
tie ti-a placut asta mai mult ca altele ? eu zic ca-i mai practic si de uz general unul cu lama mai subtire, asta-i bun la despicat, dar la restul mesteriilor nu-i la fel de practic, ...la cioplit de ex.
wetterlings sau gansfors bruks, fac toapoare dintre cele mai bune si au forma placuta, usor de manevrat,
in plus sunt cu cateva sute de grame mai usoare,

Anonim spunea...

a, si mai stiu un om in satele din muntii cernei, care face topoare, el are forja acasa, el le bate, se pune coada,face la vreo 3 sate topoare, si le face si bine, is practice, au forma buna, fier bine lucrat,
la 100 lei, in plus, sti ca la fact mesterul - si asta sigur e manual,
aia nu prea nici curent nici apa, nici alte utilitati pacolo,...

Micul Mester spunea...

Dar se vorbeste mult si se face putin.
Pe principiul clasic romanesc : fiecare cu treaba lui, nu facem mare lucru.
Am observat ca incepe sa miste treaba si la noi, omul devine pasionat si se si informeaza.
Cat despre ceea ce tie ti se pare normal sau nu, asta e ceva relativ. Tu zici ca-i normal ca omul sa stie sa nu lase mizerie si vetre si etc, ... dar mergand in natura constati contrarul . Iti place ? Nu.
Atunci misca ceva sa se schimbe.
Pe aici pe la noi, nu vorbim de bushcraft , asta e ceva ce ai auzit de la televizor si sa nu-mi spui ca nu-i asa, ca asa este, toti de acolo am auzit.In schimb mai stim cate ceva despre ce-i in natura si ce trebuie sa facem. Desigur suntem mici si mai avem multe de invatat, dar o sa invatam.
Despre supravietuire, nici atat, este o treaba care are de a face cu situatii extreme, care te aduc aproape de moarte, noi nu glumim cu asta si nici nu ne jucam de-a supravietuirea.
Sunt tehnici pe care le invatam in scolile de munte , de spelogie, de canioane, de arte martiale,in domeniul militar,etc, fiecare pe unde lucram si ce cursuri am urmat.
Nu ai cum sa spui ca practici supravietuirea, Clar nu sti ce vorbesti ( nu vizez pe cineva anume).
Dar, daca avem o pasiune comuna, eu zic sa ne unim si sa miscam ceva paici.
In strainatate exista targuri si tabere , intalniri, unde se aduna oameni sa practice , sa schimbe pareri, sa invete , sa se informeze. Acolo se promoveaza tot felul de mestesuguri si tehnici traditionale, care altfel ar fost uitate.La fel si elemente despre o mai buna cunoasterea naturii
La noi inca aceste elemente sunt ignorate.
Lansez si pentru tine invitatia sa fecem o treaba in directia asta.
I-am spus si calatorului. Acum avem de ales.
Putem sa miscam,sau putem sa continuam fiecare cu povestile lui care mai de care mai elevate sau mai putin elevate.