Publicitate

duminică, 28 noiembrie 2010

Cold Steel Special Forces Shovel

Asa cum am promis, va voi arata lopata pe care mi-am achizitionat-o recent si de care sunt foarte mandru.
Cum spune si titlul , am preferat o lopata de la Cold Steel , copie destul de fidela a lopetii folosite de trupele Spetsnaz rusesti . Zic "destul de fidela " deoarece unele elemente au fost modificate , de exemplu metalul din care este facuta a fost inlocuit cu unul de calitate mai buna si un pic mai gros , iar lemnul a fost inlocuit cu unul de calitate superioara , tot din esenta tare .Tot la capitolul modificari , au fost inlocuite niturile ( sau cuiele) ce tineau coada cu suruburi pentru lemn .
Practic, americanii au facut "varianta lor" de lopata pastrand doar design-ul si imbunatatind functionalitatea.
Acum nu mai are rost sa vorbim de trupele Spetsnaz , fiecare putandu-si completa cunostintele foarte usor pe net...
Am preferat modelul acesta de lopata deoarece am cautat ceva multifunctional dar in acelasi timp rezistent. In rationamentul meu am aplicat "teoria briceagului" care spune cam asa : un briceag nu va fi niciodata mai rezistent la abuz decat un cutit cu lama fixa deoarece are piese care se misca ( e teoria mea si este general aplicata).
Cu alte cuvinte, puteam sa-mi iau in aceeasi bani sau chiar mai ieftin o lopata care se pliaza , sau care are tot felul de gadgeturi ( fierastrau, tarnacop, pian, televizor etc...) dar nu mi s-au parut destul de rezistente si practice. Mai simplu : daca stie sa faca prea multe , inseamna ca nu exceleaza in nici un domeniu.
Lopata arata cam asa ( am luat pozele de pe net pentru ca nu mai am calculator ) :

From bushcraft, supravietuire
From bushcraft, supravietuire
Dupa cum se vede , lopata este ascutita, deci are tais ( ascutit destul de bine , comparabil cu un cutit ) si are coada la capat rotunjita pentru a putea impinge cu podul palmei atunci cand se sapa cu ea.
Teaca este din nylon de buna calitate , cu bucle de prins la curea sau rucsac in doua feluri ( mai sus sau mai jos ), cu doua capse care retin foarte bine partea ascutita .
Multe nu se pot spune despre aceasta lopata ... atunci cand o tii in mana iti dai seama ca este o scula exceptionala atat pentru bushcraft cat si pentru supravietuire cat si o arma redutabila pentru autoaparare.
Mai jos pun un filmulet demonstrativ facut de cei de la Cold Steel pentru a demonstra capacitatile acestei lopeti.

Ultima oara cand am verificat pretul era in jur de 1.300.000 lei pe arcuri-cutite , iar pe ebay ceva maimult de atat. Deci , va recomand www.arcuri-cutite.ro pentru aceasta lopata.

9 comentarii:

Remus spunea...

:) Buna achizitia. Sint si eu "sensibil" la asa ceva :) . Cred ca ai facut bine ti-ai luat una fara "zorzoane" (a se citi pliabila, etc.). Nu stiu sigur daca imi iau una, dar am de gind macar sa o incerc. Am vazut ca are 750 de grame, 50 cm lungime totala si 2mm grosimea otelului.
Cam care sint dimensiunile partii care intra efectiv in pamint (15 x 20 cm)? Pe site coldsteel e precizata doar latimea 6".
Iti doresc sa ai calculator functional cit mai curind si multe altele :).

Marius Colac spunea...

Ai putea sa cantaresti lopata? Sunt curios pentru ca vreau sa o compar cu cea militara romanesca. Imi place la Cold Steel ca pare mai usoara, deci mai buna la manuit, cea romanesca e destul de grea. Ai putea de ex sa ne faci un test cu ea sapand sa o vedem cum se descurca (si sa filmezi)? ar fi interesant :)

Unknown spunea...

@ Marius
Remus ti-a raspuns deja la intrebari ...
Pot sa-ti zic , desi nu am cantarit-o ca o simti in mana ... deci nu prea e usoara...
Cat despre filmulete cu ea in actiune, cam greu pentru ca nu mai am calculator si nici timp sa filmez nu prea mai am.
@ Remus
partea aia are 18,5 -19 cm de la varf pana la coada ( partea care intra in pamant).

Unknown spunea...

Din aceleasi motive ca si tine, in final am optat si eu pentru acelasi model de lopata. In completarea celor spuse mai sus, adaug ca se poate demonta foarte usor coada, astfel incat cele 2 componente se pot transporta in locuri diferite (pentru situatiile in care modul de organizare a bagajului/rucasacului o impune). Am observat insa ca bucata din coada care intra in lopata nu este lacuita, asa incat am dat-o eu cu niste ulei de in.
Intr-adevar, lopata este ascutita, insa nu chiar ca un cutit (cel putin a mea). Am facut un experiment: marginea din stanga am ascutit-o pana la stadiul in care-mi rade parul de pe mana (folosind aceeasi metoda ca la ascutitul unei securi), iar marginea din dreapta am last-o cum a venit din fabrica. Ieri am scos lopata la padure, ocazie cu care atrebuit sa curat locul de campare de ceva puieti. Pot sa spun ca diferenta dintre cum taie cele doua margine este enorma. Pe langa asta, marginea din stanga este intacta, pe cand cea din dreapta are 2 mici ciobituri, cu toate ca am folosit mult mai mult muchia din stanga. Concluzia mea: zilele astea ascut si cealalta muchie. In timp, o sa vad daca ar fi o idee buna sa ascut si cele doua margini ale "varfului" lopetii.

Liliana spunea...

Bine ca ai postat: mi-ai dat o idee de cadou pentru domnul meu, el are un Linemann din 1900 toamna de care nu se mai desparte...uite o ocazie buna sa-l scata la pensie! :)

Marius Colac spunea...

Am uitat sa-ti urez "Sa o stapanesti sanatos!"
Multumesc de raspunsuri. Am cantarit la alimentara din colt pe cantarul electronic lopata militara romanesca: 1070 g. (cu afturile de sudura cu tot :) ). Deci cu aproape 50% mai grea. Destul de grea de manuit cu o mana.
I-am blocat prin sudura incheietura rabatabila ca ma enerva.

Alex spunea...

Cred ca am sa pun si eu botul la o lopata din asta cand mai trece criza :). Initial vroiam din aia pliabila dar tot aud ca sunt proaste.

kadet spunea...

Nu neaparat trebuie numite proaste sunt slabute si predispuse la indoire mai ales pentru o munca mai dificile sapat transee sau gropi rezista putin si nasol e ca se indoaie chiar prin locul de pliere de nefolosit apoi. Dar are avantajul ca e pliabila si ocupa putin spatiu

Razvan spunea...

am si eu una de aproape un an, am folosito excesiv abia acum cateva zile la cioplit , despicat !
este super strong, am facut un test intre lopata si Gransfors Bruks - Wildlife Hatchet... si surpriza la cioplit si taiat pom gros de 20cm lopata a rupt se infige mult mai ok, ( doar sunetul scos de lopata nu mia placut se auzea de parca loveam cu maceta) doar la despicat lemne a fost mai slabuta, dar tot despica prin lovire puternica, nu are nici un semn de uzura in afara de zgarieturile pe suprafata vopsita cu negru! recomand lopata!