Publicitate

duminică, 5 septembrie 2010

Despre pregatire II

Am facut un filmulet destul de lung si l-am impartit in trei parti ca sa-l pot pune pe Youtube .
Sper ca se intelege cam ce vreau sa spun pentru ca eram destul de obosit dupa o zi la munca .
Filmuletul nu e editat din motiv de lene si de calculator mult prea prost ca s-o fac...
Scuzati eventualele balbaieli sau aberatii ...



Bafta !

9 comentarii:

Cronos spunea...

Tare de tot! Un adevarat documentar pentru mine! Iti multumesc!

Bogdan spunea...

Bravo fratele meu! Eu te inteleg si te respect. Ma bucur pentru ca cu cat suntem mai pregatiti si mai multi ii putem ajuta/invata si pe ceilalti! Tine-o tot asa!

Gabi spunea...

Buna
Nu aveai ledul acela pe chei atunci cind s-a luat lumina? Eu am mereu pe chei (si sint in usa de la intrare asa ca le gasesc usor).

Micul Mester spunea...

Corect. Bricheta ii cea mai buna, e inventia cea mai tare in materie de aprinderea focului.

Unknown spunea...

@gabi
Tati.... eram in chiloti ca era tare cald... si pantalonii in care tin cheile erau la parter....:)
Daca as fi avut cheile la indemana sau o lanterna, nu era nimic de tinut minte in toata intamplarea, deci nu o mai povesteam...pur si simplu aprindeam lanterna si in 5 minute uitam ca mi-au sarit vreodata sigurantele. ;)
Oricum, nu a fost asa de grav ... adica nu am cazut pe scari sau mai stiu eu ce....
Pur si simplu am dat un exemplu prin care am vrut sa zic la fel ca si un baiat de pe Youtube : DACA NU ESTI TOT TIMPUL PREGATIT , NU ESTI PREGATIT NICIODATA.
Bafta !

Gabi spunea...

Tati :-) , am zis ca te-ai "fisticit" si ai uitat de chei :-) . Avantaj eu in situatia asta pentru ca ma desfasor pe un singur nivel :-) , oricum in caz de ceva am viteza mai mica spre sol (acum am dat dintr-un ochi) .

naim spunea...

Omule, faci o treaba tare buna. Cateva comentarii rautacioase am sa las totusi (nu de alta dar nu imi sta in fire sa laud):
1. la capitolul "aprins focul":
-nu o sa care nimeni o butelca de 1 litru de gaz lampant sau vreo canistra d-aia de "zippo" din urmatoarele motive: 1 litru de gaz face cam 1 kil care adaugat la restul bagajului cantareste destul de mult iar in caz de zippolino, ala te ajuta la aproximativ 6-7 focuri (daca nu esti pregatit sa-l aprinzi imediat, se evapora); in plus daca lemnul de foc este ud, zippolino nu ajuta f. mult. De exemplu, pt lemn ud sau vreme nefavorabila se poate utiliza cu succes rasina adunata de pe arborii din categoria rasinoase: brad, molid, pin si asta fara a fi obligatoriu sa dai cu barda in copac. Spun asta din experienta proprie cind, aflandu-ma in apuseni, in Padis mai exact, pe o ploaie mocaneasca, am aprins focul cu lemne ude folosind rasina adunata, intr-o cutie de conserva, de pe 4 sau 5 molizi.
- chibrituri, bricheta, amnar, firebow: cel mai la indemana este bricheta (si aici ai perfecta dreptate) insa n-am auzit de vreunu care sa posede asupra-si mai mult de 2 brichete. Iar bricheta fiind utilizata des de catre fumatori(caci nu-i putem lasa de-o parte) este tinuta, de regula, in locuri foarte accesibile dar care in acelasi timp nu sint si cele mai sigure. Chibriturile... chiar impregnate in ceara, ofera un numar limitat de flacari, caci nu vad pe careva carand 100 de bete rezervate aprinderii focului in tabara. Amnarul... daca este destul de tzapan te poate scoate din impas oricand: una la mana ca daca il ai il si pastrezi intr-un loc destul de sigur si doi, nefiind un obiect pe care sa il folosesti foarte des, riscul sa il pierzi este mai mic. E la fel de adevarat ca iti trebuie o oarecare practica pentru a-l folosi cu succes insa daca ne gandim la un amnar de 12 mii de scantei, de genul unui firesteel army, care costa in Bucuresti 52 de lei, pentru 100 de focuri nu iti trebuie cine stie ce indemanare; dai cu un cutit pe el si scoate scantei. Firebow... e bine de stiut tehnica dar si mai bine e de stapanit; nerecomandat incepatorilor pentru simplul fapt ca iti consuma enorm de multa energie si,in caz de esec repetat, moralul ajunge la pamint "in no time".personal, am incercat sa fac focul cu doua lemne,fara arc, si chiar am reusit (ma felicit, lol) insa dupa asta n-am mai fost in stare sa tin un topor in mana, iar a doua zi basicile din palme s-au spart si a fost chiar indecent de nasol sa nu pot face mare lucru cu cele doua maini din dotare.
- Ideea era ca cel mai sigur este sa ai la tine macar doua surse de aprins focul, si aici ar fi vorba de o bricheta si un amnar (parare absolut personala)
2. In privinta lanternelor: (repet, parere absolut personala) decat 7 mii de lanterne si lanternute si tot felul de breloace cu luminite mai bine una tzapana (cu flux de lumina regabil sau nu) cu minim 4 baterii R20 si una mica de backup cu led-uri (asta de backup poate fi, evident, si o chinezarie caci fiind vorba de led-uri astea oricum consuma putin); dar sa fie o chinezarie cu macar 12 led-uri ca sa intelegi ceva din lumina aia. e adevarat ca sint si led-uri, de 6 volti de exemplu, care fac ceva lumina, suficienta pentru a-ti urma drumul in siguranta, dar nu m-as baza pe asa ceva pentru a merge pe un drum necunoscut,prin padure,pe munte sau asemenea.

Unknown spunea...

@ naim
Perfect de acord cu tot ce zici !
Singura nuanta pe care nu cred ca am accentuat-o destul este ca eu vorbeam despre pregatire cu bani putini, pe care o facem acasa .
Deci , practic , cam ce ar fi bine sa avem pe acasa , pe care le putem folosi ( o parte din ele ) si intr-o situatie de "bug out ".
Cand plecam direct in padure ... e alta treaba si atunci se aplica tot ce zici tu ...
O sa vorbesc si despre acea situatie de " bug out ".

Ciobotaru Mihai-Ciprian spunea...

Ce parere aveti de amnarul facut dintr-o bucata de lama de bomfier si un cremene ? S-ar putea incadra in portofelul oricarui om. Doar timp sa exersezi cu el si sa prinzi miscarea pentru a face niste scantei puternice.