La sfarsitul articolului " Regula de 3 " am lasat o intrebare neraspunsa si anume :"De ce te ocupi in primul rand?".
Voi incerca sa explic ordinea prioritatilor in cazuri fortuite prin prisma mea.
Ca sa-mi fie mai usor , am incercat sa retin doua acronime gasite in diferite carti ( SAS Survival Handbook si Manual de Supravietuire). Aceste doua acronime sunt : S.T.O.P. si P.L.A.N.
Presupunand ca pericolul declansator al situatiei de criza a fost inlaturat si nici un alt pericol imediat nu ne ameninta, este imperativ sa urmam cativa pasi simpli.
In primul rand trebuie sa ne calmam si sa lasam valul de adrenalina sa treaca pentru a ne putea limpezi gandurile. Aici intervine primul acronim S.T.O.P. Prima litera din acesta indicandu-ne calea de urmat : S- stop , T- think ( gandeste ! ) , O- observe ( observa!) , P- plan ( planuieste!).
Acest acronim in limba romana este cam asa : S.C.O.P.
S-stop, C- cugeta, O-observa, P- planuieste ( dupa Dl.Serban Derlogea " Manual de supravietuire)
S - STOP:
Este necesar sa lasam adrenalina sa se descompuna inainte sa luam orice decizie. De asemenea este necesar sa en acordam un timp pentru a ne crea la nivel mental o lista de prioritati. In cazul in care sunt persoane care necesita primul ajutor , trebuie sa avem mintea limpede si sa putem tria cazurile grave de cele care mai pot astepta.
C - CUGETA sau T - THINK :
Mintea limpede ajuta si la estomparea constienta a diferitelor reactii ce le putem avea la situatia de criza : sentimente de panica , dezamagire, vinovatie, enervare etc.
Este esential sa ne oprim si sa gandim in mod constient la ce se intampla. Daca suntem panicati sau enervati va trebui sa ne calmam pentru a putea concentra pe ce este de facut.
O - OBSERVA:
Pentru a putea realiza ce pericole ne mai pot pandi sau ce persoane necesita in primul rand atentia noastra , trebuie sa fim constienti de ce este in jurul nostru.
De exemplu , in cazul unui cutremur puternic , multe case se vor prabusi, rupand in acelasi timp si conductele de gaz, apa, canalizare, si instalatiile electrice. Asa a fost cazul in 1906 in San Francisco , cand un cutremur de 7,9 pe scara Richter , a dat nastere la un puternic incendiu ce a distrus aproximativ 28.000 de case. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca hidrantii au devenit nefunctionali deoarece tevile aflate sub pamant , care-i alimentau , s-au rupt. Trebuie sa observam daca si in situatia in care ne aflam se poate intampla la fel.
Sau in caz de inundatie , apa care va acoperi orasul va fi plina de produse petroliere, mal, detergenti, excremente ... deci al doilea pas va fi sa ne indepartam de aceasta sursa de infectii.
In caz de accident, trebuie realizata o triere a ranitilor , acest lucru se va face observand ranile si locatia fiecaruia . De ce zic locatia , pentru ca este posibil ca in cazul unui accident , o persoana sa fie salvata , desi ranita , si asezata in graba intr-un loc cu potential periculos ( scos dintre ramasitele trenului , masinii , avionului ... si asezat langa o balta de carburant etc.)
P - PLANUIESTE:
Dupa indepartarea pericolului imediat si identificarea alternativelor, se va trece la intocmirea unui plan.
De ce atat de devreme ? Pentru ca , pe parcursul luptei pentru supravietuire , situatia noastra fizica se va deteriora , creierul pierzandu-si capacitatea de a lua decizii corecte.
De aceea este esential sa facem un plan atunci cat mai suntem "in putere" si sa ne tinem de el .
Un alt factor de care trebuie sa se tina cont este ca amintirile sunt inca proaspete si ne putem aduce aminte eventualele devieri de la curs sau manevre facute inainte de eventualul accident.
Al doilea acronim este : PLAN.
P - Protection ( protectia) .
Primul lucru care trebuie facut in orice situatie , este sa ne punem la adapost. Acest lucru poate sa insemne gasirea unui adapost natural sau construirea ( incropirea) unui adapost din ce avem la indemana.
Protectia inseamna si indepartarea oricarei eventuale surse de pericol pentru a putea supravietui pe o perioada mai lunga , suficient cat sa putem primi ajutoare.
L - Location ( locatia ) .
In cazul unui accident , locatia si determinarea ei este critica . Prin amintirea manevrelor dinaintea accidentului si prin observarea locului accidentului putem determina o locatie aproximativa.
Totodata , asigurarea unei semnalizari cat mai bune scotand in evidenta locatia in care ne aflam , este un factor foarte imoprtant in reducerea timpului care va trece pana vom fi salvati.
A - Aquisition ( achizitionarea) .
Aceasta etapa se refera la depistarea si identificarea obiectelor ce ne-ar putea ajuta sa supravietuim. Ca este vorba de canibalizarea eventualei epave in cazul unui accident , sau a obiectelor adunate pe traseu in cazul practicantilor de bushcraft, este esential sa facem tot posibilul pentru a ne usura situatia .
Aceasta etapa este foarte importanta in incropirea unui adapost si in fabricarea unor mijloace de semnalizare, dar si in asigurarea pe termen mai lung a supravietuirii.
N - Navigation ( navigarea).
In general , in majoritatea cazurilor de supravietuire se recomanda sa se stea langa eventuala epava . Adica in cazul in care am ramas cu masina in pana sau am avut un accident , se recomanda sa se stea locului. Din mai multe aspecte acesta este un lucru bun , masina sau epava in general putand oferi materiale care usureaza constructia unui adapost fiind si un mijloc mai bun de semnalizare, atragand atentia mai usor eventualilor salvatori.
Putine sunt cazurile indeajuns de disperate in care este necesar sa cautam noi ajutor. In cazul in care suntem nevoiti sa o facem , navigatia este esentiala. Stabilirea locului ( aproximativ) in care te afli si directia in care trebuie sa mergi facand diferenta intre viata si moarte.
Mai demult am vazut un documentar despre supravietuire ( Ray Mears parca ) in care cineva spunea ca profesorul sau de supravietuire l-a sfatuit ca , atunci cand isi da seama ca este intr-o situatie grava ( de exemplu ca s-a ratacit intr-o zona foarte retrasa ) , sa-si faca un ceai !!!
La ce ajuta asta ? In primul rand impiedica instalarea sentimentului de panica , creaza un confort psihic datorita prezentei focului si da timp de gandire ( pe langa faptul ca te hidrateaza ) pentru intocmirea unui plan.
Intr-un post viitor voi incerca sa detaliez si continutul kitului meu de supravietuire, cat si de cun se planuieste o deplasare si poate pe viitor ( cand o sa am timp sa fac muuulte poze) despre cutite si diferentele dintre ele.
Un comentariu:
e ok ce zici tu aici domnule yety.
Trimiteți un comentariu