Publicitate

vineri, 6 martie 2009

Man Vs. Wild

De ceva timp incerc tot posibilul sa nu fac nici o referire la show-ul de televiziune " Man vs. Wild" si la cat de imbecili sunt cei ce fac traducerile la Discovery Channel.
Imi pare rau , nu ma mai pot abtine , stiu ca o sa-mi atrag niste injuraturi de la multi cititori ai acestiu post dar ..... asta e !!!!
Marea maea problema nu este show-ul in sine , el fiind o emisiune DE DIVERTISMENT in primul rand iar numai in al doilea rand fiind un documentar. Sigur ca printre numeroasele comentarii facute in acest show de catre gazda sa , Bear Grylls se pot gasi sfaturi utile si tehnici de supravietuire , dar acestea au o densitate destul de redusa de-a lungul emisiunii.
Marea mea problema este cu cei care au tradus titlul acestui show si l-au denumit : TEHNICI ESENTIALE DE SUPRAVIETUIRE , dand dovada de o crasa prostie si o imensa ignoranta .
Sa luam primul cuvant : TEHNICI . Am urmarit in jur de 3 sau 4 sezoane din acest show dar mai mult decat un nene care alearga si se catara de colo-colo prin diverse paduri , deserturi , jungle etc. si care mananca numai chestii scarboase nu am retinut.
In orice situatie de supravietuire , dozarea efortului e o regula pe care nu prea iti permiti s-o neglijezi . Deci alergatura de colo-colo fara a fi fugarit de nimic sau fara a fugari ceva , nu prea se explica. Apa este prea importanta in acea situatie ca sa-ti permiti s-o irosesti transpirand sau facand efort inutil.
Catararile nelipsite din fiecare episod iar cred ca sunt contra-indicate deoarece mi se pare o imbecilitate fara de margini sa escaladezi o cascada cand o poti ocoli .Catararea care are ca scop scurtarea traseului poate duce la accidentari inutile care reduc ( daca nu elimina) sansele de supravietuire.
Citeam acum ceva timp pe un forum dedicat supravietuirii ( survivalistboards.com daca mai tin bine minte) povestea unui american , care speriat de " atentatele " din 11 septembrie , a inceput sa se documenteze ( ca si foarte multi americani de altfel ) ce ar trebui sa faca in situatii de urgenta . Omul , impreuna cu sotia si copii , pusese la cale un plan pentru astfel de situatii, destul de detaliat , cu puncte prestabilite de intalnire in oras , cai de comunicare , kituri pentru diverse situatii etc.
In momentul in care niste conducte subterane au explodat in centrul orasului , omuletul nostru se afla la birou aproape de locul accidentului ( conductele nu au fost sabotate , ci a fost pur si simplu un accident). Datorita faptului ca acele conducte erau sub presiune si au creat mult abur in zona respectiva, autoritatile au hotarat sa evacueze civilii din zona cu pricina . Omul nostru , in momentul cand s-a anuntat evacuarea , a facut cateva greseli , pe care le-a impartasit cu membrii si cititorii forumului : in primul rand si-a uitat " kitul pentru situatii de urgenta " in sertarul biroului , in al doilea rand a iesit pe o cale de evacuare pe care in prealabil nu o cercetase si care nu stia unde duce si in al treilea rand ( cel care ne intereseaza pe noi acum ) a sarit de pe o rampa de incarcare pentru camioane in loc sa coboare pe scari!!!
A treia greseala era prompt sanctionata de membrii forumului expicatia fiind ca o accidentare , oricat de mica reduce sansele de supravietuire in cazuri fortuite. Acum ce sa mai zicem de gazda acestei emisiuni ( pentru care am tot respectul ) cand coboara pe diverse liane sau cand escaladeaza nu stiu ce rape sau stanci expunandu-se unui risc considerabil mai mare decat omuletul nostru care a sarit de la 1m inaltime.
In alt episod il vedem pe Bear Grylls cum incearca sa imblanzeasca pe loc un cal salbatic si sa-l mai si calareasca din prima . Eu unul nici nu as avea tupeu (si nici nu recomand altora) sa ma apropii de acel animal salbatic ce cantarea peste 3-400 kg.
Deci , din punctul meu de vedere "tehnicile " prezentate in aceasta emisiune sunt pentru cei labili psihic cu tendinte sinucigase.
Al doilea cuvant ce ma deranjeaza este : ESENTIALE . Ce poate fi esential in ce ne este prezentat????? Este esential sa fii expert in catarari ca sa poti supravietui ??? NU !!!
Este esential sa fii alergator de cursa lunga ???? NU !!!
Este esential sa mananci tot felul de bazdaganii care mai de care mai scarboase ????? NU!!!!
Problema mea de fapt este ca aceasta combinatie de cuvinte poate da idei tinerilor teribilisti care cred ca daca se uita la 2 emisiuni din astea sunt ok si isi iau cutitul la ei ( se leaga la cap cu o cordeluta ca sa semene cu Rambo) si pleaca sa " supravietuiasca" prin paduri se apuca sa se catere pe cine stie ce stanca si ocupa spatiul de emisie la "stirile de la ora 5". Dumnezeu stie ca sunt multi manelisti cu idei din astea !
Al treilea cuvant : SUPRAVIETUIRE .
Ce prezinta emisiunea aceasta , numai supravietuire nu poate fi numit. Supravietuirea , in conceptia mea , survine in cazul unui accident , o calamitate sau o alta situatie fortuita , in care suntem pusi .
Cel mai des , intr-o situatie de supravietuire nu ajungi sa ai la tine plosca cu apa , un amnar si cutitul si atat ( au fost cazuri , nu zic nu , dar foarte putine). Cel putin pe mine , o situatie limita nu prea vad cum sa ma surprinda cu plosca dupa mine , sau cu amnar. ( cu cutit sigur ma prinde ca il car dupa mine non-stop :)). Daca vrei sa vezi ce inseamna " supravietuire" te uiti la " Survivorman" adica la Les Stroud . El se pune in pielea unor potentiale victime ( se strica masina in desert, cazi cu avionul in Alaska , te ratacesti cu bicicleta stiu eu pe unde ...). In aceste situatii el este dotat "ca un om normal", adica se foloseste doar de un multitool pentru a-si crea celelalte lucruri canibalizand ce are la dispozitie ( masina , bicicleta, epava avionului , snowmobilul ...) . Aceasta situatie , in viziunea mea , e cea mai apropiata de termenul de supravietuire.
Este adevarat ca emisiunea lui Les Stroud este mai statica si fara asa de mute aventuri , dar de fapt asta inseamna supravietuire. Tinand cont de faptul ca Les Stroud nu are nici o echipa de filmare dupa el care sa-i tina mana la fund de cate ori se impiedica , nu isi permite sa-si asume riscuri aiurea , emisiunea lui fiind mai linistita , dar in acelasi timp mai informativa.
Din cate am vazut pe net sunt multi fani ai lui Bear Grylls . Eu il apreciez pentru ce a reusit sa faca , adica nu e usor sa fii membru SAS sau sa te cateri in Himalaya. Din cate am citit despre el e un om cu suflet bun , ajutand diferite comunitati ( inclusiv in Romania a avut ceva actiuni ). Pentru asta am tot respectul pentru el si munca pe care o face .
DAR, sunt de asemenea convins de faptul ca exista oameni care se uita la tv si mai schimba din cand in cand de pe " Manele TV" si dau peste Discovery. E un mare lucru ca un manelist se uita pe Discovery. Atunci macar acest post tv e dator sa informeze corect publicul prin traducerile pe care le face nu de alta dar acel manelist si-ar putea inchipui ca si el poate escalada cascade sau mai stiu eu ce stanci. Atunci s-ar putea ca cei de la Discovery , care i-au oferit manelistului "tehnicile esentiale de supravietuire" sa-l aiba pe constiinta pe respectivul omulet.
Este "esential pentru a supravietui ", in abundenta de informatie care vine in directia noastra, sa filtram ce ne ajuta e fapt si ce e acolo pentru a ne distra . In situatiile de urgenta hipocampul nostru ( adica partea creierului ce cauta in memorie si ofera solutii in cazuri de criza si care intervine la fractiuni de secunda dupa ce amigdala si-a facut treaba ) trebuie sa faca diferenta intre ce e distractie si ce e serios. Iar aceasta emisiune , in cazul meu , intra la categoria "distractie".
Acum , sa curga injuraturile !!! :))
Bafta!!!

10 comentarii:

Alex spunea...

Foarte tare! Mie nu mi-a placut show-ul din prima clipa. Mi s-au parut exagerate manevrele lui.
Conform show-ul tre' sa fii atlet+alpinist+bunjee jumper si sa iti placa sa mananci cacat zilnic. Pai daca e cum zice show-ul, eu la 100 de kile intr-o situatie critica ar trebui sa-mi scot cureaua de la nadragi si sa ma atarn de lustra pentru ca nu am nici o sansa de supravietuire.
Misto articol!

Unknown spunea...

Da, asa e, e divertisment, dar pot spune ca acest show l-a determinat pe fratemiu sa fie atras de natura si a inceput sa iasa si el prin lume. Bine, ce-i drept, are 17 ani. Lumea e mica la varsta asta. Eu am vazut vreo cateva episoade, dar cum spunea si Calatorul, prea multe skill-uri trebuie sa ai pentru asa ceva, ceea ce ma indoiesc :)), putin mai multa minte pentru a vedea solutii diferite, atat, cum spuneai si tu dealtfel.
Acum, ca veni vorba de termenul supravietuire, eu iau in calcul si varianta in care traiesti o perioada destul de lunga in natura (sa spunem de la cateva saptamani la cateva luni si chiar mai mult. Tot supravietuire o numesc.

Unknown spunea...

Chiar acum fac un articol despre diferenta , in opinia mea , intre bushcraft si supravietuire.
Acum ca mi-ai dat ideea , o sa vorbesc si despre diferenta intre supravietuire si "self-reliance". Bineinteles , tot ce scriu aici este pur subiectiv.Am citit si m-am documentat in domeniu si in acelasi timp mi-am format o parere proprie pe care o s-o expun aici.

Anonim spunea...

Despre Bear Grylls sunt de acord cu tine, îţi dă câteva idei, dar nu-i indicat să faci ce face el (sărituri, căţărări, etc.) dar şi Survivorman este la fel de aiurea. Am văzut episodul cu "avionul prăbuşit". Tipu face foc afară şi el stă în avion la 5 metri de foc...când afară era -10 sau -15, deci...just show.

Anonim spunea...

În Romanica era s-o cam mierlească Bear Grylls...în Groapa Ruginoasă din Apuseni. ŞI chestia cu băgatul prin peşteri necunoscute este aiurea, CEA MAI MARE GREŞEALĂ. Nu faci aşa ceva într-o situaţie de supravieţuire.

Anonim spunea...

Grylls e "one tough mofo". Cu un an inainte sa escaladeze Everst i s-a rupt parasuta pe la 500 m cazatura strivindu-i 3 vertebre. In momentul asta a fost lasat la vatra. Probabil e o joaca pentru el sa alerge pe campii si sa escaladeze canioane.

Anonim spunea...

bai fratili meu de alb, f CORECT la faza cu "prea multe skills", adik wtf sunt putini cei care stiu sa escaladeze, sa faca sarituri mortale etc. Insa nici cu Les nu mi-e rusine, el sta, sta si iar sta, stie f bine ca in 7 zile e gata toata smecheria. Ideea e cand te pierzi, daca ai catusi de putin de inteligenta, sa incerci sa gasesti drumul spre civilizatie (uita-te la I shouldnt be alive, aproape 80% din cei care au scapat nu au stat pe loc).
Cu toate acestea, mie imi place de amandoi fffffff mult. Maxim respect si gg pentru amandoi sincer, emisiunile lor chiar te fac sa te bucuri ca adormi in patul tau. Nu cred k manelistii se prea uita pe discovery sincer, si chiar daca s-ar uita, nu au in ei sange in pula sa faca pe supravietuitorii.
Cam atata, amandoi sunt ffffff tari, parerea mea.

Anonim spunea...

Chiar acum ma uit pe Discovery [RO], unde conform a ceea ce este scris in grila de programe ar trebui sa ruleze: Ray Mears si tehnicile indigenilor. Bine'nteles, pentru ca traim in Romanica, emisiunea care ruleaza este tocmai opusul: stupizeniile lui Bear Grills. Oare n-ar putea sa-i de in judecata Ray Mears pentru insulta? :)

Anonim spunea...

Ok,fratilor,dar intr-o situatie "vero" de supravietuire,unde Bear nu trebuie sa demonstreze,calitatiile fizize,experienta in domeniu si trecutul militar ii ofera avantaje nete.Eu cred cu tarie ca fizicul pregatit bine in compania unui psihic echilibrat iti sporesc sanserle de supravietuire,aceste lucruri fiind complementare experientei,cunostintelor si nu in ultimul rand norocului.Emisiunea conteaza mai putin,omul de dincolo de obiectiv este mai important.

anonim 360 spunea...

si mie mi sa parut putin exagerat dar oricum il admir pentru anumite chesti si eu zic ca sunt si chesti care te ajuta sa supravietuiesti deci avem si ce invata din aceste emisiuni