Publicitate

vineri, 27 martie 2009

Cutite -clasificarea mea

Sincer, mi-e un pic teama sa abordez subiectul deoarece este mult de vorbit pe tema si e foarte posibil sa starnesc ceva controverse.
Am sa incerc sa fiu cat mai clar cu putinta si pentru asta ma voi ajuta de multe poze.
Prima clasificare ar fi cam asa : cutite cu lama fixa si cele cu lama mobila ( clasicul briceag).
Aceasta clasificare nu are rost s-o dezbat fiind evidenta. Singurul lucru care merita mentionat este acela ca trebuie sa fim constienti de limitarile fiecarui tip de cutit.
Adica, un cutit cu lama mobila va fi intotdeauna mai sensibil la abuz decat unul cu lama fixa, iar unul cu lama fixa va ocupa mai mult loc decat majoritatea celor cu lama mobila.
Cutitele cu lama fixa le voi delimita in mai multe categorii dupa cum urmeaza : tactice , utilitare si dedicate.
Trebuie mentionat faptul ca , desi un cutit se va incadra intr-o anumita categorie , nu inseamna ca acesta nu poate fi folosit cu destul succes si in alt scop decat cel pentru care a fost gandit.
Adica , sigur ca putem taia salamul cu un pumnal, dar asta nu inseamna ca este la fel de usor decat atunci cand il taiem cu un cutit de bucatarie.
Cutitele tactice sunt acele cutite gandite si create cu scopul principal de a fi utilizate in diferite teatre de razboi si in manevre militare.
In aceaste categorie intra baioneta, pumnalul, stiletul, cutitul de lupta. Diferentele dintre ele , le voi explica intr-un post viitor.
In categoria celor dedicate , intra cutitele "speciale", adica cele care au fost create cu un singur scop in minte : cutitul de sushi, bisturiul, cutitul "carlig"( cel pentru linguri) , cutter-ul, scraper-ul, cutitul de paine....
Aceasta categorie o voi discuta mai putin , deoarece nu sunt asa de interesat de ea.
In categoria celor utilitare intra majoritatea cutitelor numite generic la noi "de vanatoare".
Acestea , eu le impart in mai multe categorii in functie de constructie : cu lama continuata pe toata lungimea manerului, si cele care nu au lama continuata in tot manerul. La cele cu lama continuata pe toata lungimea manerului ma voi referi ca fiind FULL TANG.
Le mai impart in categorii si dupa forma lamei : bowie, drop point, tanto, skinner, spear point si cele clasice.
Dupa tipul taisului lamei : cu seratii, seratii partiale si drept.
Dupa felul in care au fost ascutite : double bevel, single bevel ...
Pe parcursul a mii de ani de evolutie, cutitul a luat atatea forme, incat este foarte greu sa-l incadrezi intr-o singura categorie din punctul de vedere al utilitatii. Bineinteles ca poti omori un om si cu un cutit de unt ( din acela cu varful bont) daca tii neaparat , cum la fel il poti omori si cu mana goala.
Pentru mine, atractia pentru cutite a inceput odata cu realizarea faptului ca aceasta a fost unealta initiala a omului preistoric. Odata cu evolutia omului, cutitul a fost indispensabil din viata sa fiind pana in prezent ( desi acum ne-am rupt de natura ) la fel de necesar.
Cutitele cu lama mobila eu le diferentiez dupa felul in care blocheaza lama si anume: linerlock , lockback, butterfly si clasice.
In ceea ce priveste lama , clasificarile sunt aceleasi ca la cele cu lama fixa.
Din pacate, voi folosi multi termeni in engleza, deoarece la noi cutitele sunt "de vanatoare" sau "de bucatarie"... si bricegele sunt ... bricege.
De asemenea tecile sunt de mai multe feluri diferentiindu-se in functie de materialul folosit si de prinderea (prinderea cutitului si nu cea de la curea) folosita.
Trebuie sa precizez faptul ca aceste "categorisiri" ale cutitelor sunt pru subiective , neavind pretentia sa fie si corecte.
Acum ca bazele au fost puse , voi incerca sa explic fiecare categorie si diferentele dintre ele , din punctul meu de vedere.

6 comentarii:

Alex spunea...

UAU! Mor sa citesc si restul! Cred ca sterg postul meu despre cutite ca e praf in ochi. Esti tatic!

Unknown spunea...

Multam !
Nu sterge nimic , mai bine sa fie cat mai multe ca din pacate la noi cutitele sunt de 2 feluri : scumpe si foarte scumpe.
E bine sa fie mai multe pareri ca sa aiba omul de unde invata !

Anonim spunea...

Nu stiu daca poate fi atat de plin de controverse subiectul. Clasificarea facuta de tine, mai mult sau mai putin completa, este foarte buna. Excelenta chiar.
P.S. : Chiar ar fi nimerite niste poze, ca sa se faca, de exemplu, diferenta intre o constructie full tang si una rat tang, un drop point si un cutit de filetat, sau intre un linerlock si un lockback.

Korbin

Anonim spunea...

cutitele nu se rup decat daca arunci cu ele in rest nu cred ca conteaza cum are manerul ci daca sti sa-l folosesti, de cele mai multe ori am rupt lama la jumate nu din maner, crede-ma ca am ceva experienta (la rupt), acum imi fac singur cutitele, e mai important cred sa fie usor si fiabil
cat

Anonim spunea...

Felicitari pentru toate materialele de pe blog, dar chiar nimic, nimic despre Fallkniven? :)
Daca imi permiteti, va recomand un site - www.knifeforums.com - oameni foarte primitori si prietenosi.
Subsectiunea Outdoor Survival Forums a acestui site mi se pare in special interesanta. Daca veti considera utila participarea pe acest forum, ma gasiti sub pseudonimul _WoodsWalker_ (cu tot cu liniute).

Unknown spunea...

Multumesc pentru apreciaeri !
Motivul pentru care nu am scris si nu cred ca o sa scriu prea curand despre Fallkniven, este simplu : nu am si nici nu prea am bani pentru asa un cutit.
Din cate am inteles , sunt cutite foarte bune , dar depasesc posibilitatile mele.
Sincer, prefer cutitele mai ieftine , chiar daca le ascut mai des.