Publicitate

marți, 10 martie 2009

Bushcraft si supravietuire , partea II

Bushcraftul.
Prin termenul de bushcraft eu inteleg in mare parte cunoasterea si aplicarea tehnicilor primitive.
Tot in bushcraft as include si wilderness self-reliance despre care am discutat intr-un post anterior.
In opinia mea , bushcraftul s-a nascut ( cel putin asa s-a nascut in mine) dintr-un mare respect pentru natura si din dorul de un trai mai simplu , lipsit de influentele negative ale societatii actuale.
Pentru mine , numai documentarea in acest domeniu s-a dovedit o sursa de relaxare , iar iesirile pentru practicarea acestiu hobby se vor ca o evadare din cotidianul plin de absurd.
Pentru practicarea in siguranta a bushcraftului este esentiala o foarte buna stapanire a tehnicilor de supravietuire , deoarece fiind in mijlocul naturii ne expunem pericolelor la fel ca si un trekker,hiker sau camper.
La toti practicantii acestui hobby veti gasi intotdeauna un kit de supravietuire , o trusa de prim ajutor , mijloace (si cunostinte) de a face un adapost , de a gasi apa , de a procura mancare in natura.
Diferentele dintre un om care practica bushcraftul si un om ce merge in camping vor consta in " sculele " pe care fiecare le cara , cat si in cunostintele fiecaruia( care nu cantaresc nimic ) .
In timp ce un om care face camping prefera sa care dupa el obiecte ce-i vor face viata mai usoara ( aragaz, farfurii, linguri, tot felul de scaune si mese etc),
cei ce practica bushcraftul ,prefera sa-si faca singuri acele obiecte la fata locului, carand dupa ei un kit mai restrans, principalul lor kit aflandu-se in cunostintele acumulate.
Doar aprox.200 de ani i-a luat omenirii sa uite o indeletnicire esentiala folosita pe parcursul a mii si mii de ani. De la inventarea chibritului in 1805 si pana acum ,
majoritatea oamenilor au uitat ca inaintasii lor din secolul XVIII foloseau piatra si flinta sau "pistonul pentru foc" , sau "arcul pentru aprins focul" ( traduceri directe pentru firepiston si bowdrill).
In foarte putine locuri de pe glob s-au pastrat aceste indeletniciri. Bushcraftul isi propune reinvierea acestor tehnici ( si nu numai in cazul aprinderii focului , sunt atatea care au fost uitate ...).
De cele mai multe ori vedem pe cei care practica bushcraftul ca prefera , in mod ciudat pentru unii, sa-si faca o farfurie decat sa o aduca de acasa , sau prefera sa aprinda focul prin frecarea lemnelor, sau in loc de cort , carand un simplu cutit sau maceta ce le va servi la constructia unui adapost.
A nu se intelege aici ca in bushcraft nu se foloseste cortul sau hamacul si tenda (depinde de preferinte), diferitele niveluri de confort fiind la alegerea fiecaruia.
In orice gen de indeletnicire specifica bushcraftului observam ca acesta se supune pe deplin si in acelasi timp integreaza toate tehnicile de supravietuire.
Aceleasi reguli sunt valabile , aplicarea lor fiind in aceeasi ordine . Practic , putem spune ca bushcraftul este o "supravietuire la un alt nivel" aici ajungand iar la termenul wilderness self-reliance.
In acelasi timp , bushcraftul include si citirea de urme , construirea si asezarea de capcane si diverse alte tehnici de procurare a proteinelor de origine animala cum ar fi :confectionarea de arcuri, atlatl, prastii etc.
Cu aceasta ocazie, tin sa anunt cititorii acestiu blog ca NU voi posta niciodata nici un articol referitor la capcane si/sau confectionarea armelor.
Desi stiu cum se fac si unde se pun n tipuri de capcane ( de la cele pentru oameni , la cele pentru animale, pasari si pesti ) si detin si materialele necesare pentru realizarea lor, cunostintele acestea le voi tine pentru mine pentru a nu trezi "instinctele primare" din vreun Rambo wannabe. Documentarea in acest domeniu o puteti face pe net.
Respectul pentru natura este un factor determinant, in urma unui practicant de bushcraft nu veti gasi niciodata urma vetrei focului, sau frunze lasate gramezi,
sau lemne taiate in plus, scopul fiecaruia , la ridicarea "taberei" fiind acela de a nu se observa ca a fost cineva pe acolo. Acest lucru nu se datoreaza
vizionarii prea multor filme cu eroi americani, ci datorita faptului ca se incearca protejarea animalelor din acea zona, habitatul lor fiind foarte sensibil la schimbari.
Este foarte greu sa definesti ce inseamna bushcraftul , el incluzind anumite parti din diverse domenii si in acelasi timp excluzind altele din aceleasi domenii.
Adica include cautarea urmelor, dar asta nu inseamna ca include vanatoarea cu tot ce inseamna ea ( arme de foc, cartuse nu stiu de care, tehnici de haituire si vanatoare organizata).
Include supravietuirea, dar doar in domeniul supravietuirii in natura ( desi de obicei , oamenii pasionati de bushcraft vor fi interesati si de supravietuire in amsamblul ei )etc.
Scuze daca nu m-am facut inteles , la momentul redactarii acestui post , am fost prea nervos de imbecilitatea de care dau dovada autoritatile romane.
Probabil , pe viitor, acest post va suferi modificari pentru a ma face mai usor inteles.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Te-ai făcut foarte bine înțeles. :)

Alex spunea...

Fain explicat. Deci mie imi place bushcraft-ul :) si nu supravietuirea la oras :)

LoneWolf spunea...

frumos blog salut calatorule iar ne revedem pe aici...da ce sa spun...tin sa anunt ca in cateva zile chiar voi pleca pentru o experienta in natura mai specific in muntii bucegi...la care voi fi lipsit de orice legatura cu alte persoane doar eu cu prietena mea evident voi avea o statie de comunicare receptie care ii pot modifica frecventa catre un post apropriat de ajutor...in caz de urgenta sau pericol ....so...this is really happening...well nici eu nu sunt sigur cat timp vom sta acolo ...chestia e ca imi voi lua la mine un fierastrau....cateva cutite....coarda...busola(daca se strica pot confectiona alta) si bine inteles amnarul care nu trebuie sa fie uitat...si atat...hope we gonna have fun si sa ramanem cu o experienta placuta :P (bine inteles am uitat sa mentionez ca practic de cativa ani bushcraft-ul tot odata si tehnici de supravietuire nu este prima mea experienta de genu acesta...doar ca aceasta va dura cel mai mult...:P)

Micul Mester spunea...

dar vreo iesire la padure ?

Micul Mester spunea...

vreo iesire la padure nu ?

Micul Mester spunea...

da domnule, ...
zici ceva acolo,
dar din toate astea daca nu misca nimic, degeaba
Daca nu suntem, uniti, unii mai de la oras altii de la tara, nu are importanta , daca o pasiune comuna ne uneste, putem face ceva.
Ca si cu calatorul eu lansez o invitatie.
Observ ca lumea incepe sa miste in domeniul asta. Iti spun ca noi nu vorbim paici nici de bushcraft, nici de supravietuire .
Supravietuirea are legatura cu conditiile extreme si te aduce foarte aproape de moarte . Nu ne jucam si nu glumim cu termenii astia. Bushcraft ( o denumire) e ceva ce ai auzit de la televizor, si sa nu-mi spui ca nu-i asa. Importante sunt cunostintele pe care le sti, le practic si transmiti.
Dar cat despre natura, am zis sa expunem cate ceva, fiecare in modul lui.
Pe afara astia organizeaza targuri de mesterit, intalniri in care se discuta si se fac diferite activitati legate de natura, apoi tehnici si mestesuguri traditionale, care altfel ar fi fost uitate. Si care la noi inca sunt ignorate.
Insa nu trebuie sa ramana asa.
Cum ziceam, teorie teorie, te bagi sa facem o treaba palpabila sau discutam elevat mai departe , fiecare cu teaba lui ?

Micul Mester spunea...

Zici ceva acolo.
Dar se vorbeste mult si se face putin.
Pe principiul clasic romanesc : fiecare cu treaba lui, nu facem mare lucru.
Am observat ca incepe sa miste treaba si la noi, omul devine pasionat si se si informeaza.
Cat despre ceea ce tie ti se pare normal sau nu, asta e ceva relativ. Tu zici ca-i normal ca omul sa stie sa nu lase mizerie si vetre si etc, ... dar mergand in natura constati contrarul . Iti place ? Nu.
Atunci misca ceva sa se schimbe.
Pe aici pe la noi, nu vorbim de bushcraft , asta e ceva ce ai auzit de la televizor si sa nu-mi spui ca nu-i asa, ca asa este, toti de acolo am auzit.In schimb mai stim cate ceva despre ce-i in natura si ce trebuie sa facem. Desigur suntem mici si mai avem multe de invatat, dar o sa invatam.
Despre supravietuire, nici atat, este o treaba care are de a face cu situatii extreme, care te aduc aproape de moarte, noi nu glumim cu asta si nici nu ne jucam de-a supravietuirea.
Sunt tehnici pe care le invatam in scolile de munte , de spelogie, de canioane, de arte martiale,in domeniul militar,etc, fiecare pe unde lucram si ce cursuri am urmat.
Nu ai cum sa spui ca practici supravietuirea, Clar nu sti ce vorbesti ( nu vizez pe cineva anume).
Dar, daca avem o pasiune comuna, eu zic sa ne unim si sa miscam ceva paici.
In strainatate exista targuri si tabere , intalniri, unde se aduna oameni sa practice , sa schimbe pareri, sa invete , sa se informeze. Acolo se promoveaza tot felul de mestesuguri si tehnici traditionale, care altfel ar fost uitate.La fel si elemente despre o mai buna cunoasterea naturii
La noi inca aceste elemente sunt ignorate.
Lansez si pentru tine invitatia sa fecem o treaba in directia asta.
I-am spus si calatorului. Acum avem de ales.
Putem sa miscam,sau putem sa continuam fiecare cu povestile lui care mai de care mai elevate sau mai putin elevate.

Unknown spunea...

Ai dreptate, supravietuirea nu se "practica", asta incerc sa zic si eu ...Daca ajungi s-o practici , deja esti in mare pericol .
Cat despre intalniri , tabere si alte manifestari de genul acesta , in principiu sunt deacord .
Vor fi foarte greu de facut insa, deoarece ritmul vietii cotidiene ne va impiedica sa avem timpul necesar sa ne vedem , desi mi-ar face mare placere.
Pe scurt , sunt convins ca toti ne straduim acum sa dam din coate sa ne mentinem pe linia de plutire . De exemplu , sunt constient ca si Calatorul este un om destul de ocupat cu diferite proiecte ( stransul de bani de echipament , proiectul cu Google , locul de munca ....) pe de alta parte nici eu nu prea am timp din cauza ca ma agit sa imi fac o cabana si sa ma mut acolo sus la padure , trebuie si bani pentru ca sa-mi fac masina ... si alte 1000 de maruntisuri . Cred ca toti suntem in aceeasi situatie .
Din pacate stilul de viata pe care l-am adoptat nu ne lasa prea mult timp pentru hobby-uri.
De exemplu, eu muncesc 7 zile din 7 , cate 11 ore pe zi . Singura scapare este masina care ma duce repede in padure unde trag o gura de aer curat si apoi dau fuga inapoi la munca .
De aia zic ca va fi foarte greu sa ne organizam , desi , repet , mi-ar place foarte mult.