Inainte sa continui cu posturile despre supravietuire as dori sa lamuresc un lucru .
Care e , pentru mine, diferenta intre bushcraft si supravietuire.
S-o luam de la inceput : Supravietuirea .
In opinia mea , supravietuirea survine datorita unei intamplari neplacute asupra careia nu avem nici un control.
Printre aceste "intamplari" se numara ( asta ca sa se inteleaga la ce ma refer) : accidente de tot felul : rutiere , de tren , de avion ,calamitati, accidente pe munte, avalanse , viituri , cutremure , furtuni etc.,in urma carora suntem destul de norocosi sa supravietuim.
Aceste intamplari survin pe neasteptate , de aceea asa numitul " kit de supravietuire" nu se va afla asupra noastra doar in cazul in care urgenta este pe munte sau intr-un loc in care suntem dispusi sa-l caram dupa noi.
Mai mult ca sigur daca merg la un gratar , nu-mi voi lua la mine kitul ci voi avea doar ce port eu zilnic prin buzunare.
De aceea mi s-a parut foarte important sa fac un post despre EDC.
Multe situatii disperate cand vom fi nevoiti sa intram in asa numitul " survival mode" ( modul de supravietuire) ne vor surprinde in masina sau acasa .
O idee eronata este aceea ca daca sunt in oras sau acasa nu pot interveni situatiile in care trebuie sa infruntam moartea.
Cu totii avem exemplul tsunami-ului care a omorat atatia oameni recent sau a inundatiilor din New Orleans in urma uraganului Katrina ,in care zeci de mii de oameni au ramas prizonieri in casele lor timp de 2 saptamani pana sa ia actiune autoritatile, sau inundatiile anuale de la noi , sau un cutremur care se poate abate in orice clipa (nu trebuie sa fie la fel de puternic ca cel din '77)
ca sa provoace daune inimaginabile tinand cont de cat de haotic s-a construit in ultimul timp la noi netinandu-se seama de nici o reglementare.
FEMA (Federal Emergency Management Agency adica Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta de la americani)tine regulat cursuri de pregatire pentru populatie in diferite domenii : prim ajutor , pregatirea casei in caz de calamitate,
cursuri de supravietuire in caz de viitura, cutremur etc.
Problema la noi este ca angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt trimisi in teren sa vorbeasca cu oamenii doar ca sa vada daca au destule extinctoare si daca ai plan de evacuare de urgenta , in cazul in care nu le ai - amenda si gata pregatirea !!!Asa se face treaba la noi : pe baza de amenzi.
Singurul sfat in acest domeniu in toti anii mei l-am primit la scoala : la cutremur sa te bagi sub tocul usii sau sub masa.Si gata pregatirea!!! Asta e tot ce am stiut despre situatiile de urgenta si cum sa reactionezi la ele .
Poate multi vor rade ( si multi chiar o fac ) atunci cand aud ca esti pregatit sa reactionezi in caz de urgenta.Am avut deseori parte de reactii de genul ;"Ha, ha !!!Uite ba , asta e pregatit pentru calamitate ! "
E drept ca daca te uiti la TV si vezi ce calamitati ne conduc tara , ti se pare ca mai rau de atata nu poate fi.
Dar ei nu se gandesc prin prisma urmatorului fapt : daca la americani a durat 2 saptamani sa reactioneze dupa o furtuna mai nasoala ( nici macar nu era cea mai nasoala , Katrina fiind de gradul 3 din 5 ), manelistii de la noi din conducere
crede cineva ca or sa reactioneze in vreun fel ???? Adica , cat de naiv sa fii sa crezi ca ei se vor intrerupe din furaciuni doar ca sa ajute niste amarasteni sinistrati (chiar daca asta inseamna sa dea 2-3 telefoane) ????????
Toata neincrederea asta in capacitatea autoritatilor romane , m-a determinat sa ma uit un pic la vecinii de peste balta si anume , la americani.
Acolo situatia se prezinta un pic diferit: FEMA sfatuieste lumea si o invata despre importanta pregatirii prealabile.
Multi dintre noi nu au auzit de asa-numitul 72 hours kit (kitul de 72 de ore), sau BOB bag ( bug out bag sau bail out bag - adica geanta cu care fugi intr-o traducere directa),sau EDC , sau Disaster preparedness kits.
Toate aceste elemente sunt incluse , din punctul meu de vedere , in supravietuire deorece , dupa cum am mai spus , situatia de supravietuire poate surveni atat in padure cat si in oras. De fapt mai des se intampla in oras sau pe drumuri publice.
Toate aceste lucruri puse in practica si cunostintele acumulate , ne vor ajuta sa trecem mai usor peste crize si implicit vor usura munca autoritatilor in administrarea situatiei de urgenta.
De aceea , FEMA si-a dat seama de urmatorul fapt : cu cat lumea e mai pregatita, cu atat treaba lor e mai usoara ducand inevitabil la o mai usoara adiministrare a crizei.
Another Partisan spunea intr-un comment ca numeste " supravietuire" si situatia in care traiesti o perioada mai lunga in natura bazandu-te pe ce-ti ofera ea.
Eu tind sa fiu un pic in dezacord cu acest punct de vedere ( desi pana acum ceva timp eram ok si cu aceasta varianta), deoarece ,am urmarit pe youtube cam toate
filmuletele lui Dave Canterbury ( profesorul si proprietarul www.wildernessoutfittersarchery.com si a scolii de bushcraft "Pathfinder"). El face o distinctie clara intre supravietuire si " self reliance" (imi pare rau dar nu cred ca pot traduce termenul, wilderness self-reliance). In unul din filmele sale explica diferenta ( si eu sunt total de acord cu el ) intre acesti doi termeni.In mare , lucrurile stau cam asa: este adevarat ca intr-o situatie de "self-reliance" esti nevoit sa aplici tehnici de supravietuire dar practic viata ta nu este amenintata direct de nimic. Ai oricand optiunea sa pleci acasa , pe cand intr-o situatie de supravietuire este foarte probabil sa nu stii in ce directie se afla civilizatia.
Eu fac o diferenta intre aceste lucruri ,mai exact intre o situatie in care te pui singur si o situatie in care esti pus. Adica , daca ramai fara mancare in
muntii nostri nu o consider a fi o situatie de supravietuire pentru ca in 2-3 zile de mers ( timp in care nu mori de foame) sigur dai de civilizatie.
Ar trebui sa fii cel putin dereglat sa urci pe munte cu scopul de a-ti rupe piciorul numai ca sa vezi daca scapi !!!
In liceu am plecat cu inca 3 prieteni in Retezat si ne-am cam pierdut vreo 2 zile . Adica se terminase harta ( de fapt o schita a muntelui desenata de mana)
si am pierdut semnul pe un versant al muntelui care era plin de vipere . Nici atunci , nici acum nu consider acea intamplare "supravietuire" ( e drept ca am dormit o noapte printre pietre la peste 1900 de metri altitudine si ca eu era sa calc pe cateva vipere).Pur si simplu am hotarat o directie si ne-am tinut de ea.Dupa aproximativ 8-10 ore de mers in forta prin paduri , am dat peste un sat. Da, daca se intampla sa ne accidentam sau sa fie unul din noi muscati de vipere, o consideram o situatie de supravietuire.
Pe scurt , nu cred ca un om normal se poate pune intr-o situatie de supravietuire in mod constient. De aceea eu fac diferenta intre supravietuire si "self-reliance".
Deoarece vad ca iar am scris ca disperatul prea mult , sunt nevoit sa impart acest post in doua.
In urmatorul voi incerca sa scriu despre bushcraft in viziunea mea , cu tot ce inseamna el pentru mine.
3 comentarii:
Ok, gata, m-am lamurit :) Sunt de acord cu tine :P Ideea e ca sunt oarecum sătul să mă impiedic in termeni. Directiile sunt comune. Asta e important.
Apropos, bune informatii. Sunt si eu constient de ele de ceva timp, dar nu am intrat inca in amanunt. Un pas, altul :D, este facut.
Salut am dat din greseala peste blogul tau ...e foarte interesant ce ai scris pe aici... intrebare: kukri-urile nu iti plac???
Salut,
Imi plac in general toate cutitele , dar kukri in special !
Din pacate , am avut alte prioritati cand am avut bani de kukri.
Sper ca in viitor sa pot achizitiona cateva :)
Trimiteți un comentariu