Publicitate

duminică, 5 iulie 2009

PzKpfw VI Ausf.H sau Tiger

M-am gandit sa incep cu unul din tancurile mele preferate din cel de-al Doilea Razboi.
Productia sa a inceput in a doua parte a anului 1942 si dupa parerea mea a fost cel mai puternic tanc din acel conflict.
Acest tanc s-a nascut din necesitatea suprioritatii armatei naziste pe campul de lupta in fata tancurilor medii si grela rusesti cum ar fi T-34 si KV-1.
Bazat pe design-ul lui Panzer IV, Tiger-ul cantarea aproape de doua ori mai mult, greutatea datorandu-se in principal blindajului superior si tunului mai mare. Implicit a fost nevoie de un motor mai puternic decat la Panzer IV, adoptandu-se un motor Maybach de 700 cai-putere.
Ca un fapt interesant, tunul sau (renumitul tun de 88mm) era construit de Krupp, acelasi producator de otel ce a avut o mare contributie la dezvoltarea artileriei naziste si acelasi producator de otel ce furnizeaza materia prima pentru cutitul Cold Steel Finn Bear.
Pe frontul de lupta ,Tiger-ul isi va face cunoscuta prezenta prin calitatea blindajului si puterea tunului.
La ora la care a intrat in lupta , pe front existau extrem de putine tancuri ce puteau sa-i penetreze blindajul.
Acest lucru se putea intampla doar daca se apropiau periculos de mult.
In timp ce tunul de 88mm de pe Tiger putea strapunge orice blindaj inamic de la peste 2km, un T-34/76 de exemplu trebuia sa se apropie la 500 de m ca sa provoace daune acestui tanc iar Shermann-ul american cu tun de 75mm trebuia sa fie sub 100 de m pentru a putea sa
strapunga blindajul lateral ( de cel frontal nici nu se pune problema).
Practic, in afara de trei-patru tancuri ce trebuiau sa se apropie ca sa provoace daune, Tiger-ul nu prea a avut un dusman real pana la aparitia lui T-34/85 sau a Is-2-ului, ambele rusesti.
Desi creat intr-un numar foarte mic (doar 1355 bucati) deoarece costurile de productie erau enorme, Tiger-ul a dat cativa asi ale caror nume au ramas in istorie.
Cel mai cunoscut este Michael Wittmann, care a fost creditat cu 138 de vehicule distruse.Cea mai cunoscuta batalie in care a luat parte a fost cea din Villers-Bocage, batalie ce a oprit inaintarea fortelor aliate dupa debarcarea din Normandia.
In acel conflict, Michael Wittmann era la comanda a 6 tancuri Tiger, dintre care doua erau avariate.
In primele 15 minute ale conflictului, Michael Wittmann este creditat de istorici cu distrugerea a 10-11 tancuri, 2 tunuri anti-tanc, si 13 transportoare de personal.In urma luptei, Aliatii au pierdut 25 de tancuri, 14 transportoare, si 14 half-track-uri.
Un tribut acestei masinarii extraordinare (desi inca nu l-am terminat) o sa prezint si eu aici.
Kitul este unul Zvezda (producator din Rusia) obtinut de la un prieten deoarece nu este voie sa se vanda in Europa.
Scara este la 1/35.
From machete

From machete

From machete

From machete

From machete

From machete

From machete
Scuze pentru calitatea fotografiilor , culorile ,din pacate sunt un pic altele decat le-a scos camera foto.

Niciun comentariu: