Publicitate

marți, 2 iunie 2009

Kershaw Bear Hunter II

Cand am cumparat toporul Roselli, am comandat fara sa ma gandesc prea mult si un Kershaw.
Doua motive am avut pentru a-l cumpara: m-a atras modelul de teaca si am fost curios de calitatea cutitelor produse de aceasta firma.
Pot spune linistit ca nu am luat o decizie proasta cand l-am comandat.
Otelul este un inox AUS-8 ( AUS-8 si AUS-8A e acelasi otel) iar manerul este dintr-un plastic foarte moale ( aproape ca un cauciuc) ce ofera o aderenta sporita.
From butt pack
From butt pack

Lama este drop point (exact ce-mi place mie :)), extrem de lata si ascutita.
Pe partea din spate are facute niste santuri care , surprinzator, ofera o excelenta priza cand cutitul este tinut asa:
From butt pack

From butt pack

De obicei la cutitele cu care am avut de-a face, aceste santuri nu sunt eficiente, de aceea m-a surprins sa constat ca la acest model chiar sunt "pe bune".
From butt pack
Manerul este dintr-un material extrem de aderent chiar si atunci cand e ud , iar forma sa este foarte confortabila ( cel putin pentru mana mea).
Un alt lucru ce m-a atras la acest cutit, este faptul ca taisul incepe a se forma chiar din spatele lamei, adica partea din spate ( cea cu zimtii) se subtiaza din ce in ce mai mult spre tais ( daca nu ma insel , se cheama ca este "single bevel"). Acest lucru face ca acest cutit sa fie mai usor de ascutit decat unul normal ( "double bevel") .
From butt pack
Teaca este din piele de foarte buna calitate, cu un sistem de retinere a cutitului foarte eficient.
De fapt, este atat de eficient, incat cutitul se scoate si se baga destul de greu in ea. Cand spun "destul de greu" ma refer la faptul ca nu este un cutit la care ai acces foarte rapid , cum sunt cele de lupta , ci este un cutit care trebuie scos si bagat in teaca cu putina atentie pentru a nu taia teaca si pentru a evita accidentele , datorita faptului ca bucatile de piele care au fixate pe ele capsele , sunt foarte rigide, pielea fiind foarte groasa.
From butt pack
Doua lucruri m-au deranjat la teaca si anume :
nu are scurgere pentru apa
From butt pack
si prinderea la curea este cam ingusta ( adica nu il pot folosi la centura mea de 5 cm latime)
From butt pack
Desi nu am gasit nicaieri pe net ceva care sa-mi confirme sau sa-mi infirme parerea, nu cred ca este un cutit full tang. Pe de alta parte, elasticitatea manerului si dimensiunea lamei ( destul de scurta 11.5 cm) nu cred ca necesita sa fie full tang.
In concluzie, este un cutit ce-mi place foarte mult si care cred ca ar putea face treaba excelenta fiind folosit atat in bushcraft , cat si in supravietuire, pretul lui fiind destul de accesibil ( 145 ron la arcuri-cutite.ro).

8 comentarii:

Anonim spunea...

Modelul asta il aveam in vizor de ceva vreme si eu. Ma gandeam la el ca la un cutit pentru outdoor, pentru sarcini usoare. De Kershaw auzisem numai lucruri bune, dar lucrul care m-a oprit sa-l achizitionez a fost materialul lamei. Nu detin ceva in AUS8A (cand o sa imi permit, o sa cumpar un Cold Steel Urban Dart dupa care tanjesc de ceva timp) dar se vorbeste despre el ca nefiind potrivit pentru scopul pe care l-am gasit eu potrivit modelului de fata.
Ca design insa...e superb. Simplu si cu o estetica curata.

Korbin

Unknown spunea...

AUS-8 e un otel inoxidabil.
Gandeste-te ca sunt atatea cutite din inox care sunt ok pentru outdoor. De ce ar fi si asta diferit?
Modelul de fata , dupa parerea mea, e super pentru vanatoare si bushcraft.
Pentru ca e inox, nu trebuie intretinut si gadilat atata ca un otel-carbon.
Eu nu pun atata pret pe otelul carbon incat sa renunt la un cutit doar pentru ca nu e din acest material.
Din ce am citit eu pe net, AUS-8 are destui sustinatori ca sa stau linistit in privinta calitatii.
In final, se reduce totul la cum stim sa folosim cutitul.

Alex spunea...

Imi place lama. Nu-mi place design-ul manerului. Ma refer doar la estetica. Practic presupun ca este foarte bun si se agata singur de mana. Dar ma irita rau manerele cu mulaj pentru degete :) Sa-l stapanesti sanatos. Fa-i o teaca dupa sufletul tau :)

DAKUS spunea...

Sa-l stapanesti sanatos si sa ne spui si noua cum se comporta AUS8 cand il vei folosi.
Tipul de tais este full flat single bevel si este foarte usor de ascutit.

Unknown spunea...

Multam de urari !
Calatorule, ai dreptate ! Manerul arata naspa rau dar pe cat e de urat, pe atat e de comod .
Teaca nu cred ca o sa-i fac , din doua motive :
1. nu o sa-l folosesc pentru ca am luat doar o bucata si o tin pentru colectie sau eventuale schimburi.
2. ma chinuie o lene ceva de speriat si mai am si ceva probleme pe la munca ,asa ca nu prea am dispozitia necesara sa fac mai nimic( dupa cum vezi si frecventa posturilor de aici s-a redus semnificativ din acelasi motiv)
Dakus, ai dreptate . Tocmai pentru ca este full flat single bevel , nu ma deranjeaza ca este inox. Pe mine ma intereseaza sa se ascuta usor mai mult decat sa fie otel-carbon :)

Anonim spunea...

Bine te-am gasit!
In primul rand felicitari pentru un blog extrem de educativ. Ma bucur ca mai exista persoane care impartasesc cunostintele lor cu restul societatii.
Nu stiu cat de calificat sunt sa raspund la intrebarea privind comportamentul otelului AUS8 in situatii de supravietuire, dar am o experienta de vreo 4 ani cu acest metal, si din puntul meu de vedere se preteaza la munci destul de grele.
Ca si duritate poate fi comparat cu otelul de tip 440, dar calitatea unei lame depinde de tratarea termica.
Evident otelul AUS8 are avantaje si dezavantaje. Principalul avantaj este ca are un grad ridicat de rezistenta la coroziune. Mie mi-au aparut niste mici pete de oxidare pe niste bricege care au intrat in contact cu transpiratie sau cu apa de ploaie si nu au fost sterse in timp util.
Din dezavantaje as numara faptul ca nu este asa de rezistent ca si otelul carbon, putand sa se ciobeasca in contact cu materiale dure (cu toate ca mie nu mi s-a intamplat) si faptul ca nu isi pastraza ascutisul prea bine (fata de otelul carbon). Avand in vedere ca nu e un otel foarte dur acest dezavantaj poate fi trecut cu vederea, deoarece lama se ascute destul de usor pe teren.
Ca sa exemplific pe langa cateva bricege care se comporta excelent, mai detin si cutitul Bull Dozier de la Ka-Bar de vreo cateva luni si cu toate ca am abuzat de el inca mai poate rade fire de par.
In concluzie este un otel decent si putin pretentios si cred ca vei fi relativ multumit de ce ti-ai luat.

Phobos

Anonim spunea...

Salutare.In ultima perioada am devenit si mai atras de cutite si de excursii la padure si de aceea as vrea sa va cer sfatul in alegerea unui cutit bun la toate(in special la taiat lemne pentru foc).

Unknown spunea...

Salut
Pentru taiat lemne de foc eu ma gandesc ca ar fi bun un cutit cu lama cat mai groasa , lunga si full tang , care sa aiba manerul dintr-un material capabil sa absoarba vibratiile si centrul de greutate cat mai departe de maner.
Din punctul meu de vedere ceva gen Kershaw Outcast se incadreaza in toate aceste categorii .... dar e aproape maceta ...
Sunt multe modele pe piata care indeplinesc criteriile astea... depinde mult de gusturi si de tehnica celui care-l foloseste....
Cum am mai zis, nu cutitul face toata treaba ... 80-90% conteaza cel care-l utilizeaza.
Bafta!