Publicitate

luni, 13 aprilie 2009

In caz de cutremur

Pentru ca am vazut ca destui oameni care au intrat pe Google pentru a se informa despre cutremure au ajuns pe acest blog , m-am gandit sa scriu aici cam ce as face eu in acest caz.
Datorita faptului ca nici un cutremur nu poate fi prevazut si anuntat , este esential sa avem minime pregatiri facute in casa pentru a trece mai usor peste aceasta calamitate.
Asigurarea obiectelor si instalatiilor prin fixarea de pereti , rafturi etc este esentiala in aceasta situatie. Intr-o casa in care se foloseste boiler-ul pentru a incalzi apa aceste trebuie fixat in locul sau foarte ferm. Totodata obiectele aflate pe rafturi care pot provoca rani prin cadere, trebuie asigurate prin fixarea pe raft a unei " buze" adica a unei bucati de lemn care sa impiedice caderea obiectelor in afara raftului in cazul unor socuri.
Ar fi ideal sa avem un robinet pentru gaz ( in cazul celor care stau la casa) in exteriorul casei pentru a putea inchide gazul " din strada" in cazul unor replici ale cutremurului.
Stiu ca suna ciudat , dar ar fi bine ca in fiecare camera sa fie amplasate la indemana cel putin o sticla de 2 litri cu apa de persoana. Datorita faptului ca nu se stie momentul cand va incepe cutremurul , nu avem cum sa prevedem unde ne va surprinde. Poate ne va surprinde in somn , asta insemnand ca nu vom avea timp sa reactionam prea eficient ( pana ne dezmeticim .... trece tot ). In cazul in care se intampla sa ramanem blocati intr-o camera , macar apa sa nu fie o problema. Nu se stie cand vecinii care scapa ( ca de ISU sau alte organe ale statului nu cred ca se pune problema sa ajute pe cineva) reusesc sa ne elibereze. Poate dura mai multe ore sau chiar zile pana vom reusi sa iesim de acolo .
In al doilea rand , trebuie identificate "punctele forte" ale locuintei : pereti de rezistenta , camerele cu cele mai putine ferestre...
Eu personal, daca voi avea timp ( si cred ca voi avea pentru ca am caine si ma va anunta din timp) ma voi duce in baia actualei locuinte si ma voi baga in cada :).
De ce in cada ? Datorita formei si materialului din care este facuta . Daca am fi sa sectionam cada transversal, vom descoperi un arc de cerc . Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au realizat ca arcul de cerc distribuie greutatea cel mai bine , fiind folosit in extrem de multe constructii. Deci , avand acea forma si fiind facuta dintr-un fel de ceramica , cred eu ca va suporta cel mai bine din toata casa orice soc. Bineinteles ca se va sparge , dar socul initial va fi absorbit. In plus , baia are peretii cu cele mai putine geamuri si usi din casa, deci este cel mai bine protejata.
Langa pat sau langa un birou sau dulap mai sanatoas este o alternativa daca nu reusim sa ajungem in baie.
Intr-o comunitate urbana este de bun-simt ca fiecare din noi sa facem niste pregatiri minime pentru cazuri de urgenta. Poate nu ni se intampla noua nenorocirea dar macar putem ajuta un vecin , care nu e asa de norocos ca noi, cu materialele pe care le avem puse deoparte.
Cred ca in fiecare casa trebuie sa existe macar intr-un loc o lanterna, un radio cu baterii ( sau mai mult , un walkie-talkie) , apa, trusa medicala ( sau macar un loc in care ne tinem medicamentele si pansamentele) , conserve, un telefon mobil , bricheta, cutit etc.
De retinut ca in cazul unui cutremur NU trebuie sa fugim spre casa scarilor sau lift, nici macar dupa aceea , datorita riscului de producere a replicilor care pot darama o structura afectata de cutremurul principal.
Urmarirea reactiilor animalelor care se stie ca vor simti cutremurul inainte de a se produce , este iarasi un factor benefic pentru salvarea noastra. Eu sunt mereu atent la comportamentul cainelui meu , de cand eram mic si un caine a salvat casa noastra de la incendiu , dand alarma in mijlocul noptii. Si pisicile , pana si gainile pot detecta pericolul iminent , de aceea este bine sa fim receptivi la semnalele ofrite de animalele noastre. Celor care nu le plac animalele .... ce pot sa spun ..... bafta !!!
Trebuie precizat ca multe victime se produc dupa ce cutremurul a trecut , fie de catre replici ale acestuia , fie de incendii provocate de tevile de gaz sparte, instalatii electrice distruse , tevi de apa fisurate.
Acum cateva saptamani primarul Bucurestiului ( nu prea stiu cum il cheama :)) vorbea de o estimare pe care "specialistii" au lansat-o pentru Bucuresti in cazul unui cutremur : 500.000 de morti si raniti. Deci , intr-un oras de aproximativ 2 milioane ... un sfert ..... cam naspa !!!!!
Daca e sa privim si numarul de cladiri cu "bulina rosie" din capitala , adica 120 si daca stam sa ne gandim ca nu toate cladirile care meritau bulina rosie chiar au primit-o , pentru ca cine stie ce smecher avea apartament de vanzare in cladirea respectiva .... E ENORM !!!!! Ganditi-va ca o cladire care se darama , nu se darama cum am vazut in filme sau pe 11 septembrie la americani, ea cade ori intr-o parte, ori in alta. Langa ea se pot afla alte imobile care pot fi afectate sau chiar daramate de acea constructie " cu bulina" care se prabuseste. Tot respectivul primar spunea ca in caz de cutremur de 7 grade si peste, primaria si un depozit ISU vor fi primele care vor ceda!!!
Deci , sa recapitulam : primaria cade, ISU nu mai are depozit ( chiar si cu depozit mie mi se pare ISU inutil) , 500.000 de morti si raniti , peste 1000 de cladiri cazute ... aproximativ 10-15.000 din cei peste 30.000 de tigani iesiti la furat si la jefuit ( ca peste ei a cazut doar cortul si au supravietuit).... nu prea o sa fie o imagine placuta .
In cazul dezastrului din New Orleans peste 250 de politisti au dezertat, preferand sa aiba grija de familiile lor decat sa-si faca treaba. Ganditi-va la romani ..... cam ce treaba o sa faca militia romana....
Colac peste pupaza, s-a anuntat ca in caz de cutremur mai puternic, doar 30 % din spitale vor mai ramane in picioare in tara.
Nu vreau sa sperii pe nimeni, noi suntem prea mici si prea slabi sa mai facem ceva pentru tara asta . Doar pentru noi putem face cate ceva si eu sustin ca ar trebui sa incepem sa facem cat mai e timp. Nu trebuie multi bani , nu trebuie sa ne apucam sa facem buncare ( desi nu ar strica :)) dar o minima pregatire de bun simt trebuie sa fie facuta in fiecare locuinta, pentru ca , in caz de cutremur mai puternic ...... ne vom imputina simtitor !!!

6 comentarii:

Unknown spunea...

Da, ma bucur ca ai deschis acest subiect. Intr-adevar, doar noi ne putem ajuta.
Ai dat cateva indicatii pretioase. Sper sa le folosesca cu cap.

Anonim spunea...

Eu zic sa incepem sa imputinam tiganii de pe acum,asa preventiv.........

risipitoarea spunea...

Si eu m-am gandit la varianta cu cada, dar daca ar cadea una bucata mare de tavan tocmai pe gura cazii.. ehh, ce-ar fi? :))

Alex spunea...

Eu din discutia asta am inteles ca bugetarii te ajuta doar daca le dai bani.
Hm... si eu care credeam ca te faci medic sau politist in primul rand ca vrei sa ajuti oamenii.

Anonim spunea...

http://www.angel.org.ro/mod_articole-44-162-ro-TRIUNGHIUL-VIETII-sau-Cum-supravietuim-in-caz-de-cutremur

Eusebio spunea...

Am vazut prin Italia, dupa acel cutremur din orasul cu A caruia nu-i mai retin numele, peste tot, niste kit-uri pentru supravetuirea in cazul unor incendii si in special cutremure, care costa doar 12 euro. In primul rand ar trebui sa ne gandim cei care stam la bloc, etajul la care stam si prima modalitate cu care sa reactionezi impotriva unui seism. E bine de stiu ca cei care stau pe la etajele 9-10 au o sansa in plus de a supravetui, pentru ca ei cica vor fi primii care vor fi gasiti, in cazul in care supravetuiesc. Iar cei care stau la etajul 1, fara sa par nebun.. SARITI DE PE GEAM, fara regrete, un brat sau un picior rupt nu se compara cu faptul de a fi blocat intre pereti daramati peste tine.. cel putin asa gandesc.. nu e de ras, e de plans.. pentru ca in Romania, NU EXISTA VIATA DUPA CUTREMUR