Tziuitul pe care il scoate nu este un defect. Electronica (driver-ul) pe care o foloseste lanterna nu este una simpala. Lanterna este controlata de un circuit integrat si mai multe alte componente. Acest tziuit este produs de o bobina regulatoare de curent. Sunt niste infasurari de sirma de cupru puse pe un mosor de ferita. La trecerea curentului prin bobina, din cauza inductiei electromagnetice, incepe sa se comporte ca un mic "difuzor"(sau ca un transformator care vibreaza), care emite mai mult in spectrul ultrasunetelor si mai putin in spectrul perceptibil de urechea umana. De aceea cainele l-a auzit primul. Unele firme producatoare de lanterne fixeaza acele infasurari ale bobinei cu un tip rasina epoxidica pentru a reduce acele vibratii. Mai depinde si de cat de strans sunt asezate spirele, astfel la unnele dupa o perioada de cateva minute de functionare, zgomotul devine mai clar din cauza dilatarii spirelor, acestea incalzindu-se la trecerea curentului, permitand astfel sa vibreze.
Cu placere. Ca sa itzi faci o imagine asupra electronicii folosite, poti sa dai un search pe Google-imagini, dspre "flashlight driver" si vei vedea cam cum este construit. In functie de firma producatoare, acele bobine pot fi asa cum spuneam, infasurari pe un mosor sau bobina toroidala (infasurarile fiind pe un inel din ferita). De ce este nevoie de atata electronica ca sa aprinzi un led? Pe langa functiile de strobe, sos, beacon, diversele intensitati de iluminare...etc, ledul nu este alimentat simplu ca si cum ai alimenta un bec cu incandescenta. Acesta este alimentat in impulsuri (adica pornit-oprit) la o frecventa foarte mare (de la cateva zeci pana la peste o mie de ori pe secunda la cele mai scumpe) Astfel practic ledul este aprins-stins atat de rapid incat ochiul uman nu poate sa perceapa acest "joc" ce se numeste PWM - Pulse Width Modulation(poate fi perceput la unele modele de clasa inferioara cu o camera de luat vederi sau chiar si cu ochiul liber). Prin aceasta tehnica putând ca lanterna sa lumineze constant pe o perioada cat mai lunga cu o viata a bateriei cat mai indelungata si o incalzire mai mica a LED-ului. Sper ca prin aceasta completare sa poti sa itzi faci o imagine cat mai exacta aspupra modului cum functioneaza si cum este construita o astfel de lanterna. Mult noroc!
3 comentarii:
Tziuitul pe care il scoate nu este un defect. Electronica (driver-ul) pe care o foloseste lanterna nu este una simpala. Lanterna este controlata de un circuit integrat si mai multe alte componente. Acest tziuit este produs de o bobina regulatoare de curent. Sunt niste infasurari de sirma de cupru puse pe un mosor de ferita.
La trecerea curentului prin bobina, din cauza inductiei electromagnetice, incepe sa se comporte ca un mic "difuzor"(sau ca un transformator care vibreaza), care emite mai mult in spectrul ultrasunetelor si mai putin in spectrul perceptibil de urechea umana. De aceea cainele l-a auzit primul. Unele firme producatoare de lanterne fixeaza acele infasurari ale bobinei cu un tip rasina epoxidica pentru a reduce acele vibratii. Mai depinde si de cat de strans sunt asezate spirele, astfel la unnele dupa o perioada de cateva minute de functionare, zgomotul devine mai clar din cauza dilatarii spirelor, acestea incalzindu-se la trecerea curentului, permitand astfel sa vibreze.
Multam pentru lamuriri !!!!
Cu placere.
Ca sa itzi faci o imagine asupra electronicii folosite, poti sa dai un search pe Google-imagini, dspre "flashlight driver" si vei vedea cam cum este construit. In functie de firma producatoare, acele bobine pot fi asa cum spuneam, infasurari pe un mosor sau bobina toroidala (infasurarile fiind pe un inel din ferita). De ce este nevoie de atata electronica ca sa aprinzi un led? Pe langa functiile de strobe, sos, beacon, diversele intensitati de iluminare...etc, ledul nu este alimentat simplu ca si cum ai alimenta un bec cu incandescenta. Acesta este alimentat in impulsuri (adica pornit-oprit) la o frecventa foarte mare (de la cateva zeci pana la peste o mie de ori pe secunda la cele mai scumpe)
Astfel practic ledul este aprins-stins atat de rapid incat ochiul uman nu poate sa perceapa acest "joc" ce se numeste PWM - Pulse Width Modulation(poate fi perceput la unele modele de clasa inferioara cu o camera de luat vederi sau chiar si cu ochiul liber). Prin aceasta tehnica putând ca lanterna sa lumineze constant pe o perioada cat mai lunga cu o viata a bateriei cat mai indelungata si o incalzire mai mica a LED-ului. Sper ca prin aceasta completare sa poti sa itzi faci o imagine cat mai exacta aspupra modului cum functioneaza si cum este construita o astfel de lanterna. Mult noroc!
Trimiteți un comentariu