Publicitate

marți, 16 iunie 2009

Consideratii si generalitati

Sunt oameni care prefera sa descrie supravietuirea si bushcraft-ul ca pe o uniunea omului cu natura , antropomorfizand-o pe cea din urma si spunand ceva de genul " sa fim una cu natura" si ea va avea grija de noi .Punctul acesta de vedere mi se pare la fel de eronat si periculos ca cel aflat la extrema opusa si anume omul versus natura.
De ce consider aceste doua extreme ca fiind periculoase ?
S-o luam pe rand .
Cei care considera ca "mama natura" va avea grija de ei , intr-o situatie de supravietuire , pot cadea intr- o delasare sau pur si simplu risca sa fie dezamagiti cand vor realiza ca natura nu da doi bani daca ei traiesc sau mor, dezamagire ce poate foarte usor sa se transforme in depresie intr-o situatie limita. Aceasta depresie va influenta inevitabil actiunile (mai bine zis va favoriza inactiunea) lucru foarte periculos . In cea mai buna situatie omul condus de aceasta conceptie nu va acorda atata atentie detaliilor si nu se va concentra asupra sarcinilor cu seriozitatea cuvenita pentru ca ......."mama natura va avea grija de el"!!!!!
La polul opus se afla cei care considera ca intr-o situatie de supravietuire natura urmareste sa-i
faca rau, deci e o lupta intre el/ea si natura . La fel sta situatia si cu cei ce simt ca au ceva de demonstrat , cei ce simt nevoia sa-i arate naturii ca ei sunt "mai tari", "mai buni".
In general cei ce se ghideaza dupa aceasta conceptie risca suprasolicitarea in cel mai bun caz. In cel mai rau caz..... vor face cam ce face nenea Bear Grills din "Man vs. Wild" si vor avea o mare surpriza cand vor constata ca ei nu au alaturi o echipa numeroasa angajata doar cu scopul de a te tine in siguranta in timp ce tu topai de pe o stanca pe alta.
Dupa parerea mea orice om normal va adopta o cale de mijloc si va recunoaste faptul ca naturii nu ii pasa catusi de putin daca traiesti sau te mori , oricat de crud ar suna asta. Natura nu este nici alaturi de noi , dar nici impotriva noastra.
Principala trasatura a tuturor supravietuitorilor din situatii limita este , dupa parerea mea adaptabilitatea. Aceasta , impreuna cu o mentalitate sanatoasa sunt singurele atuuri pe care le avem in fata naturii.
O mentalitate sanatoasa va fi benefica atat in societate cat si in salbaticie atunci cand vine vorba de supravietuire. Deoarece in conceptia mea , o mentalitate sanatoasa va fi si una prevazatoare in acelasi timp mi se pare de bun simt ca intr-o situatie de urgenta sa fim cat-de-cat pregatiti.
Cand spun "pregatiti" ma refer la cateva lucruri de bun simt pe care le vom avea asupra noastra cam in toate imprejurarile, adica un telefon mobil incarcat, cei ce au copii , poze recente cu acestia, un mijloc de a face focul, un briceag daca este posibil, niste bani de rezerva etc.
In acelasi timp si masina si casa va fi pregatita pentru situatii de urgenta acest lucru fiind util si ajutandu-ne mult cand acestea se vor ivi.
Sa nu se inteleaga ca eu nu propovaduiesc respectul pentru natura. Departe de mine asta !
Din pacate insa nu mai putem spune ca suntem "una cu natura" doar pentru simplul fapt ca ne-am separat voit de tot ce inseamna natural.
Marea mea problema este aceasta : dinozaurii au supravietuit in jur de 160 de milioane de ani iar extinctia lor nu a fost cauzata de ei , iar oamenii (mult admiratul si laudatul homo sapiens), nu are nici un milion de ani pe acest pamant si deja se pune problema auto-distrugerii iremediabile a propriului eco-sistem !!!!!!
Prin urmare nu numai respectul nostru pentru natura este important, ci si al celor din jurul nostru , lucru pe care ar trebui sa-l promovam si la nevoie sa-l impunem.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte adevarat! Sa va dea Dumnezeu sanatate si tie si Calatorului, ca nu ma mai satur sa va citesc si recitesc subiectele de pe blog-uri! Toate cele bune!

Anonim spunea...

Salutare ! E de bine...tine-o tot asa :D . Ai auzit de refugiul lui Shokima din piatra craiului ? Un tip care a fugit de ceausescu, sau cevea de genul asta...

Unknown spunea...

Multumesc!
Din pacate nu am auzit de acel refugiu.\
Desi sunt din Brasov , nu prea am fost prin Piatra Craiului (doar de vreo 2 ori)din simplul motiv ca este prea aglomerat de pantofari :)
Prefer ceva mai retras.

Anonim spunea...

Cu tot respectul, dar eu cred ca cei care indeamna sa fii una cu natura mai degraba se refera la faptul de a intelege legile si regulile ei, respectiv sa actionezi in sensul lor. Alegerea sensului in care actionezi e strict personala si natura bineinteles e indiferenta la alegerea ta (adica isi vede mai departe de treaba ei si nu-i pasa daca tu supravietuiesti sau nu): daca actionezi in sensul in care merge si ea ai de cistigat ( = traiesti sau supravietuiesti ), daca nu, ai de suferit ( = in cel mai rau caz mori- inainte de vreme). E evident ca daca mergi in desert fara apa si ai impresia ca natura va avea grija de tine te amagesti doar pe tine, la fel daca vrei sa cuceresti Everestul si te incalti cu bascheti. Este o vorba: Dumnezeu (sau Natura in cazul de fata) iti da, dar nu-ti baga in traista. In acelasi timp, sint de acord ca daca vrei sa-i dovedesti naturii ca esti mai tare decit ea n-ai sa reusesti decit sa te amagesti din nou cu "victorii" de moment pentru ca in final distrugerea (intreaga sau partiala) naturii inseamna si moartea ta (sau a noastra). Ca sa revenim la ideea de mai sus, a fi una cu natura inseamna mai degraba comuniune sau colaborare (adica: daca ma ajuti, te ajut).
Timberland

Unknown spunea...

@Timberland
Sincer, daca nu mai scriai ultima fraza, eram intru totul deacord cu tine si daca citesti atent ce am scris, vei vedea ca eu am vorbit de adaptabilitate.
Mai bine zis, capacitatea de a te adapta la situatia si imprejurarile date fara a aluneca in vreuna din extremele descrise.Aceasta presupune o intelegere a regulilor si legilor naturale .
Cu ultima fraza ai contrazis tot ce ai scris mai sus .
Si asa as putea intelege conceptul de comuniune cu natura, explicand prin asta sentimentul frumos pe care-l simti cand esti de exemplu in padure.
In acelasi timp , daca te uiti in traista atunci cand esti in natura , sentimentul va disparea partial datorita tuturor obiectelor artificiale aduse cu tine doar pentru a-ti asigura supravietuirea sau confortul.
Ideea de "colaborare" insa, imi pare rau dar nu o inteleg.
Poate ar trebui sa detaliezi un pic pentru ca in momentul asta, citind paranteza eu am inteles ceva de genul : daca plantez o floare nu ma mai mananca ursul sau nu mai ploua cand nu vreau eu sa ploua. Poate am inteles eu gresit.
Oricum , multam de comment :)

Anonim spunea...

Am inteles intentia din post-ul tau si in linii mari sint de acord cu ceea ce spui, dar eu in primul rind voiam sa-ti atrag atentia ca explicatia pe care o dai pentru "a fi una cu natura" e diferita de sensul pe care il dau sursele tale. Sper ca sint destul de clar pentru ca nu vreau sa despic firul in patru. Cit despre "colaborare": natura poate fi un prieten/ un ajutor pentru tine . Ca sa fie si mai clar natura nu iti cere sa te imprietenesti cu ea, dar daca vrei e prietena cu tine. Sa fii prieten cu ea inseamna sa-i respecti regulile. Iata si una din reguli: daca lasi animalele salbatice in pace si ele isi vad de treaba lor. Faptul ca plantezi o floare denota o atitudine care s-ar putea sa te ajute cind vei intilni un urs (asta ca sa ma folosesc de exemplul tau).In drumurile mele am intilnit nu o sigura data ursi, erau asa de aproape ca puteam sa citesc fiecare expresie de pe fata lor,si uite ca sint aici, intreg. Cit despre "comuniune" - nu te gindi la exemplele din literatura, ci chiar la sensul cuvintului.
Toata stima pentru ceea ce faci, nu vreau sa stirnesc o polemica, in fond sintem de aceeasi parte.
Timberland

Unknown spunea...

Acum am inteles ce vroiai sa zici si sunt deacord cu tine.
Cat despre surse.... e normal sa fie diferita explicatia mea pentru ca tot ce scriu aici este pur subiectiv, deci nu are pretentia sa fie vreun adevar absolut dar are pretentia sa arate lucrurile asa cum le vad eu.
:)

jul spunea...

Salut!Ai idee de unde as putea cumpara din Romania o tenda cu suprafata mai mare,min.2,5x3?Multumesc anticipat!

jul spunea...

Scuze daca am gresit loc postarii!

Unknown spunea...

@jul
Din pacate nu am vazut asa ceva.
Incearca prin Praktiker sau la alte magazine de genul.
Incearca sa-l intrebi pe Calatorul poate stie el mai multe.
Parca si pe Bushcraft.ro s-a discutat despre asta.

jul spunea...

Salut!Multumesc pentru raspuns,ai dreptate,am gasit.Numai de bine!